Eveniment

Apar primele nume de executivi în dosarul DNA privind medicamentele pentru cancer. Cine sunt Dan Zamonea şi Dan Ivan

Apar primele nume de executivi în dosarul DNA privind...

Autor: Luiza Chiroiu

29.07.2015, 18:39 7070

Conform unor surse judiciare citate de Mediafax, în dsarul deschis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) apar numele lui Dan Zamonea, fost director general al Roche, şi al lui Ivan Dan, director general la Actavis.

Procurorii DNA au efectuat în această săptămână percheziţii în 61 de locaţii, inclusiv la sediul companiei Roche. În dosar apar numele a trei dintre medicamentele produse de elveţieni: Avastin, Herceptin şi Tarceva.

Roche traversează o perioadă tulbure, după ce directorul general Dan Zamonea, care a ocupat această poziţie timp de 14 ani, şi-a dat demisia la începutul anului, în luna ianuarie Zamonea era cel mai longeviv manager al unei multinaţionale prezente pe piaţa locală. El a fost recrutat  de către Roche în 2001 pentru poziţia de country manager, după ce anterior lucrase în cadrul Warner Lambert (companie de medicamente achiziţionată de Pfizer), unde a fost export market manager în cadrul diviziei de OTC-uri (medicamente care se eliberează fără prescripţie).

Dan Zamonea a prins în timpul mandatului său perioada creşterilor de 20-30% din piaţa de medicamente, pentru ca apoi, pe final de mandat, să vadă cum piaţa bate pasul pe loc. în timpul în care a fost directorul general al Roche, compania a urcat pe primul loc în topul celor mai mari jucători din industria farmaceutică locală, devenind prima companie care ocupăaceastă poziţie deşi nu are producţie.

În momentul în care a venit la cârma companiei farma, Roche avea vânzări de circa 20 milioane de franci elveţieni (13 mil. euro). Anul trecut compania a avut vânzări nete de peste 800 mil. lei (aproximativ 200 mil. euro). Roche are în portofoliu produse din arii precum anemie, boli cardiovasculare, ale sistemului nervos central, dermatologie, boli infecţioase, cancer, transplant, virologie.

Tot în ianuarie, din conducerea Roche România a plecat şi Teodor Lucuţă, director financiar al companiei la acea vreme. Numele său apare, de asemenea, în dosarul DNA.

 

Dan Ivan conduce Actavis de patru ani

 

În afară de Roche, în atenţia procurorilor DNA se află şi alte zece companii farma, printre care  şi Actavis, cu operaţiuni în zona producţiei şi distribuţiei de medicamente în România.

Dan Ivan, 57 de ani, al cărui nume apare în dosarul DNA este director general la Actavis de patru ani. El este unul dintre veteranii industriei locale de medicamente şi a preluat conducerea Actavis în noiembrie 2011, după o experienţă de 16 ani în cadrul Sanofi, actualul lider al pieşei de medicamente din România.

După venirea lui Dan Ivan la cârma companiei, Actavis, care se concentra pe produse din domeniul tratamentului pentru cancer (datorită portofoliului pe care l-a preluat odată cu achiziţia Sindan, cel mai mare producător de oncologie din Europa de Est), a început să-şi dezvolte vânzările de medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală (aşa-numitele OTC-uri, over the counter), dar şi alte clase terapeutice cum ar fi produsele pentru sistemul nervos central, cardiovascular şi respirator (aici intrând şi unele antibiotice). 

Vânzările anuale ale Actavis în România sunt de aproximativ 70 mil. euro ţn prezent, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Alte companii care apar în ancheta DNA sunt Pfizer, Teva Pharnaceuticals, Novartis, Alvogen, Sandoz, GlaxoSmithKline, Romastru Trading, Glenmark şi Egis International, potrivit surselor Mediafax.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii GSK au oferit următorul comentariu:

“Companiei GlaxoSmithKline (GSK) SRL nu i-a fost comunicată nicio acuzaţie la adresa sa, ca urmare a acestei vaste anchete sectoriale. GlaxoSmithKline (GSK) SRL cooperează pe deplin cu autorităţile locale în cadrul acestei anchete”, au spus reprezentanţii GSK.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO