Eveniment

Anul tragediilor - recesiune, ninsori, tăieri de salarii, inundaţii, inflaţie: România se zbate să se menţină pe linia de plutire după şase luni cu îngheţ şi inundaţii

Anul tragediilor - recesiune, ninsori, tăieri de salarii, inundaţii, inflaţie: România se zbate să se menţină pe linia de plutire după şase luni cu îngheţ şi inundaţii

Galaţiul se pregăteşte de o puternică viitură pe Dunăre, care va ajunge în oraş peste două zile

06.07.2010, 23:25 16

Digul de protecţie al oraşului Galaţi, lung de 4,5 kilometri şiînalt de 1,5 metri, a fost finalizat ieri de peste 1.400 dejandarmi, muncitori şi voluntari. Digul format din saci de nisip afost "inspectat" de preşedintele Traian Băsescu, după ce mai multezile la rând a fost "vizitat" de politicieni, inclusiv de premierulEmil Boc. Şeful Guvernului a fost ieri cu ministrul de finanţeSebastian Vlădescu în Botoşani, unul dintre judeţele cele maiafectate de inundaţiile din ultimele zile.

Boc a anunţat ieri că au fost instalate 51 de locuinţe modulare,la care se vor adăuga alte 19 şi a precizat că primele materiale deconstrucţie vor ajunge aici săptămâna viitoare. El a precizat însăcă statul nu va mai plăti reconstruirea locuinţelor care se află înzone inundabile.

Aproximativ 2.500 de locuinţe şi gospodării din judeţul Botoşaniau fost inundate săptămâna trecută de apele râurilor Prut, Siret,Jijia, Buhai şi Miletin, iar peste 3.800 de persoane au fostevacuate şi salvate, potrivit unui bilanţ al Inspectoratului pentruSituaţii de Urgenţă. În total, au fost evacuate din calea apelor3.800 de persoane. Mai mult de jumătate dintre persoanele evacuatesau salvate (2.820) provin din municipiul Dorohoi.

Bani europeni pentru pagube româneşti

Guvernul urmează să acceseze până la jumătatea lunii iulie 75 demilioane de euro dintr-un fond special al Uniunii Europene, pentrua acoperi pagubele pentru inundaţii. De asemenea, ministrulagriculturii a cerut Comisiei Europene, printr-o scrisoare adresatăcomisarului european Dacian Cioloş, realocarea de fonduri în cadrulProgramului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru reconstrucţiainfrastructurii rurale afectate de inundaţiile din ultimaperioadă.

Astfel, Mihail Dumitru a cerut suplimentarea măsurii 322"Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bazăpentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare amoştenirii rurale" cu suma de 124,7 milioane de euro, prinrealocarea economiilor de la măsura 611 "Plăţi complementaredirecte". Banii ar urma să fie folosiţi exclusiv pentru realizarealucrărilor de infrastructură în localităţile afectate deinundaţii.

2010, un an negru

Ca şi cum criza economică prelungită nu ar fi fost de ajuns,peste România anului 2010 s-au abătut dezastrele naturale, cupagube de sute de milioane de euro.

Îngheţul

Pagubele îngheţului din iarna 2009-2010, în care zăpada a căzutaproape fără oprire, au fost estimate la jumătate de miliard deeuro. În iarnă, importurile de gaze au crescut cu 60% în vreme ceconsumul casnic de gaze s-a majorat cu 30%. De câteva ori, energiatermică pentru industrie a fost oprită. Iarna prelungită a amânatreluarea activităţii în construcţii. În agricultură, mii de hectarede teren au fost compromise, judeţul Galaţi, lovit acum deinundaţii, fiind unul dintre cele mai afectate.

Inundaţiile

Zeci de mii de hectare agricole au fost compromise deinundaţiile de la începutul săptămânii, pagubele totale fiindestimate de Guvern la 0,5% din PIB, ceea ce îndreptăţeşte accesareaunui fond de ajutorare de la UE de peste 75 de milioane de euro.Inundaţiile au afectat 37 de judeţe şi 530 de localităţi şi au dusla evacuarea a peste 18.000 de persoane şi la pierderea a 23 devieţi omeneşti. Au fost inundate 15.626 de gospodării şi anexegospodăreşti, 1.237 de curţi şi grădini, 8.967 de locuinţe inundatedin care 602 locuinţe distruse şi în pericol de prăbuşire precum şi59.184 de hectare de teren arabil, 31.216 hectare de păşuni şifâneţe şi 5.773 de hectare de păduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO