Eveniment

Anuarul Piaţa Auto ZF 2015: care sunt tendinţele, oamenii şi cifrele unui domeniu de 20 mld. euro

Citiţi analize, interviuri şi vedeţi care sunt cele mai noi statistici ale pieţei auto în anuarul ZF „Piaţa auto 2015“, care a apărut azi cu Ziarul Financiar.

Citiţi analize, interviuri şi vedeţi care sunt cele mai noi statistici ale pieţei auto în anuarul ZF „Piaţa auto 2015“, care a apărut azi cu Ziarul Financiar.

Autor: Bogdan Alecu

08.05.2015, 00:02 648

Primul trimestru din acest an a punctat o creştere de 13% a pieţei auto locale, avans ce vine după o evoluţie de peste 20%  anul trecut, iar piaţa a revenit la peste 100.000 de auto­vehicule, însă în discuţie este acum situaţia dealerilor.

După şase ani de declin, mai bine de un sfert din cei 400 de dealeri au închis businessul, iar dintre cei rămaşi, anul trecut unu din patru era fie în insolvenţă, fie avea probleme de cashflow. Brent Valmar, care deţine funcţia de vice­pre­şedinte al APIA şi cea de direc­tor general al Porsche Ro­mânia, cel mai mare importator auto de pe piaţa locală, a declarat într-un interviu publicat în anuarul ZF „Piaţa auto 2015“ că miza rev­enirii pieţei nu o reprezintă doar creş­­te­rea vânzărilor de maşini, ci şi re­­ve­nirea profitabilităţii dealerilor auto.

Vicepreşedintele APIA a subliniat că în ciuda creşterii volu­mului total al pieţei, în 2015 şi 2016 piaţa de maşini noi este departe de volumele record înregistrate în 2007-2008, iar principala preocupare a tuturor jucătorilor din piaţă, producători, importatori, distribuitori, va fi readucerea nivelului  profitabilităţii a dealerilor la un nivel rezonabil, de circa 2,5% din cifra de afaceri, nivel care să asigure investiţiile în dezvoltarea viitoare a acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO