Eveniment

Antonescu îi cedează locul lui Klaus Iohannis în fruntea PNL. Frontul anti-PSD prinde contur

Crin Antonescu (stânga) este cel care l-a propus în 2009 pe Klaus Iohannis premier şi l-a propulsat în 2013 ca prim-vicepreşedinte în PNL

Crin Antonescu (stânga) este cel care l-a propus în 2009 pe Klaus Iohannis premier şi l-a propulsat în 2013 ca prim-vicepreşedinte în PNL

Autor: Iulian Anghel

29.05.2014, 00:03 795

Primarul Sibiului Klaus Iohannis (54 ani ani), un om cu o foarte bună imagine publică, va candida la preşedinţia PNL la congresul liberal din iunie, congres la care ar urma să fie lămurită şi soarta candidatului liberal la alegerile prezidenţiale.

Luni, după anunţul primelor rezultate ale alegerilor europarlamentare, întreaga conducere a PNL în frunte cu Crin Antonesu – preşedinte şi candidat prezidenţial al liberalilor – a demisionat, lucru ce impune organizarea unui congres pentru desemnarea noii conduceri. La acest congres va candida Iohannis  şi, după cum arată acum lucrurile, el nu va avea competitor solid pentru această funcţie, întrucât Crin Antonescu a anunţat că nu va concura, iar un alt pretendent la funcţia supremă în partid, Ludovic Orban, a spus că nu-şi va mai depune candidatura, cum intenţiona înainte de anunţul primarului Sibiului. Tot ieri, conducerea interimară a PNL a aprobat începerea negocierilor cu PDL pentru o alianţă electorală la alegerile prezidenţiale, ieri având loc o primă discuţie între cele două partide.

Iohannis este membru al PNL din februarie 2013. La trei zile de la înscrierea în partid el a fost ales prim-vicepreşedinte prin derogare de la criteriul vechimii în partid, derogare ce i-a fost ieri aprobată şi pentru a candida la şefia PNL.

În 2009, el a fost propus de PNL, PSD, UDMR şi PC pentru poziţia de premier, dar nu a fost acceptat de preşedintele Traian Băsescu. Patru ani mai târziu, ruperea USL a avut ca motiv oficial refuzul premierului Victor Ponta de a-l accepta pe Iohannis ca vicepremier pe domeniul dorit de liberali – administraţie şi interne – întrucât el urma să preia portofoliul internelor.

Iohannis este primar al Sibiului, la al patrulea mandat. De fiecare dată a câştigat cu scoruri astronomice – 69%, 88%, 83%, 82%.

De-a lungul vremii el a fost în relaţii bune cu guvernarea – indiferent că a fost a lui Adrian Năstase sau Traian Băsescu. Înainte de a fi primar a fost profesor de fizică şi inspector şcolar, apoi inspector şcolar general al judeţului Sibiu.

Dacă PNL îi pregăteşte şi candidatura pentru alegerile prezidenţiale împotriva lui Victor Ponta, acest lucru va fi stabilit oficial la congresul PNL din iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO