Eveniment

Ansola, FMI: Romania are cea mai puternica inrautatire a asteptarilor inflationiste din Europa

24.03.2008, 20:13 19

Politica fiscala din ultimii ani a lasat Romania fara nicio rezerva bugetara-tampon care sa-i permita sa faca fata situatiilor cu care se confrunta azi, ca urmare a turbulentelor care se manifesta pe pietele internationale, afirma Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.
"Conform calculelor noastre, o pozitie fiscala neutra in ultimii 4 ani ar fi avut ca rezultat un mic surplus bugetar in 2007, insa pozitia fiscala implementata a condus la un deficit de aproape 2,5% din PIB", afirma Ansola, avertizand ca deficitul bugetar poate urca foarte repede in ipoteza unei incetiniri a dinamicii economiei.
De partea cealalta, si consilierul la FMI din partea Romaniei, Mihai Tanasescu, spune ca riscurile externe care se amplifica nu au fost luate in considerare suficient de statele in curs de dezvoltare.
Guvernul a rectificat recent bugetul pe 2008, noul deficit programat fiind redus la 2,33% din PIB dupa metodologia locala, respectiv 2,53% dupa cea folosita de Bruxelles. Totusi, Executivul a angajat inca de anul trecut cheltuieli majorate pentru pensii, care vor presa mai ales bugetul pe 2009, inclusiv in contextul introducerii pensiilor private.
Oficialul Fondului sustine ca BNR are un cadru bun de politica monetara, insa guvernul nu are un cadru de operare pe termen mediu similar si obligatoriu. "Este necesar ca Ministerul Finantelor sa treaca rapid la un cadru de politica fiscala pe termen mediu obligatoriu, care sa fie respectat zi de zi."
Ansola vede un element major de preocupare in deteriorarea asteptarilor inflationiste ale pietei, chiar mai mult decat in celelalte tari europene. "Potrivit unui studiu de piata, in Romania am observat cea mai puternica inrautatire a asteptarilor inflationiste in ultimele sase luni dintre toate tarile europene. Perceptia de scumpire creata la nivelul publicului trebuie contracarata prin intarirea politicii monetare, care va transmite semnalul necesar pentru reducerea inflatiei."
El crede ca atat timp cat economia continua sa urce cu ritmuri de circa 6% pe an, adica peste potential, intarirea politicii monetare a BNR "probabil ca va continua". Daca incetineste la 4-5% pe parcursul mai multor trimestre, adica sub potential, BNR ar putea reveni la o relaxare a politicii. "In orice caz, banca centrala trebuie sa fie foarte bine conectata la economie in momentul in care ia decizii."
Ansola nu crede ca inflatia va putea fi readusa in banda tintita de BNR (3,8% plus/minus un punct procentual) pana la sfarsitul anului. "Probabil in 2009, poate chiar in semestrul al doilea." El spune ca de la jumatatea anului trecut, paradigma s-a schimbat dramatic pentru BNR, iar banca centrala se confrunta acum cu provocari foarte mari si nu doar din cauza cresterii unor categorii de preturi pe care nu le poate controla, ci si din cauza politicilor fiscale si salariale.
Cat priveste adancimea redusa a pietelor financiare privita in actuala conjunctura externa, Ansola o vede ca pe "o sabie cu doua taisuri". "E drept ca aici nu exista instrumente sofisticate riscante, insa, din momentul in care se manifesta factori de stres, volatilitatea este si mai mare pe astfel de piete decat pe pietele adanci."
Referitor la cursul de schimb, oficialul Fondului apreciaza ca nivelurile actuale nu ridica probleme de competitivitate externa dupa ce vara trecuta puteam vorbi de o supraevaluare a leului.
"Este o situatie favorabila exportatorilor, insa trebuie tinut cont de faptul ca inflatia e sus, salariile cresc, deci castigul de productivitate poate disparea rapid."
T~n~sescu: lipsesc priorit~Tile pe termen lung. Romania nu este in afara acestor turbulente mondiale si, pana in prezent, efectele socurilor externe au fost resimtite in zonele in care fluxurile externe de capital au o pondere foarte mare precum bursa de valori (unde capitalul strain detine o pondere covarsitoare), cursul de schimb (unde intrarile si iesirile de capital sunt semnificative), dar si indirect, in accelerarea inflatiei si diminuarea cresterii economice, afirma Mihai Tanasescu, consilier la FMI din partea Romaniei, citat de Mediafax.
El spune ca pe langa aceste riscuri externe se adauga si riscurile interne - lipsa predictibilitatii politicilor economice si lipsa unor masuri concrete pentru reducerea deficitelor interne si externe acumulate.
"La aceste riscuri interne nu s-a raspuns corespunzator, ceea ce a accentuat neincrederea pietelor externe fata de Romania. Astfel, efectele socurilor externe mentionate mai sus se manifesta mai puternic in cazul Romaniei in comparatie cu alte tari din zona Europei Centrale si de Est (ECE)."
Tanasescu afirma ca pentru a putea imbunatati imaginea Romaniei pe pietele externe trebuie luate rapid unele masuri in domeniul definirii prioritatilor pe termen lung, in conformitate cu programul de convergenta, restranse cheltuielile publice, revazute posibilitatile reale de colectare a veniturilor statului in corelare cu modificarile de crestere economica si sa reducem deficitul public fiscal.
"In acelasi timp, este necesara continuarea reformelor structurale dupa modelul european, prin diminuarea deficitelor cvasi-fiscale ale intreprinderilor publice, si consolidarea finantelor acestor intreprinderi in bugetul consolidat. Daca vom reusi sa punem in practica rapid toate aceste masuri, Romania poate da semnale clare care sa incurajeze pietele externe sa considere din nou tara o piata stabila, predictibila si atractiva."
Fostul ministru al finantelor afirma ca toate riscurile externe cumulate (criza creditelor, cresterile de preturi la produsele alimentare si energetice, incalzirea globala) nu au fost luate in considerare de foarte multe tari, dar impactul va fi semnificativ mai mare in statele slab dezvoltate si in curs de dezvoltare.
"Inceputa la jumatatea anului trecut, criza creditelor din SUA este resimtita de economiile tuturor tarilor. In unele, direct, afectand sistemul bancar, prin raportari ale unor pierderi de sute de miliarde de dolari, in altele indirect, prin scumpirea creditului si masuri de limitare a accesarii finantarilor, avand consecinte in diminuarea cresterii economice."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO