Eveniment

Anomalie pe piaţa muncii: Şomajul a crescut în ultimul an, deşi economia a creat noi locuri de muncă. „Se produce o deversare de personal de la stat către zona de asistenţă socială“

Anomalie pe piaţa muncii: Şomajul a crescut în ultimul...

Autor: Adelina Mihai

22.09.2013, 20:52 2334

Rata şomajului a ajuns la 7,5% în trimestrul doi al acestui an (mai mare cu 0,6% faţă aceeaşi perioadă a anului trecut), deşi rata de ocupare, adică ponderea angajaţilor în totalul populaţiei apte de muncă, a crescut în acelaşi interval, potrivit datelor trimestriale publicate de Institutul Naţional de Statistică. Cu alte cuvinte, într-o perioadă în care numărul de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut, totodată s-a majorat şi numărul celor care s-au angajat. Cum se explică această anomalie a pieţei muncii?

„O explicaţie a acestui fenomen poate fi găsită în ceea ce se întâmplă în piaţă din punctul de vedere al diferenţelor dintre mediul public şi cel economic. Sectorul privat începe să se dezvolte, se fac angajări pentru că firmele încep să se  pregătească de perioadele de vârf de producţie, în timp ce din sectorul de stat încep să mai dispară angajaţi din acele companii-mamut care provoacă pierderi. Astfel, se produce o «deversare» de personal către zona de asistenţă socială“, este de părere Florin Godean, country manager al companiei cu activităţi de recrutare şi muncă temporară Adecco România, cu afaceri de peste 40 de milioane de euro anul trecut. El a adăugat că situaţia mai poate fi explicată şi ca urmare a diferenţelor geografice, pentru că în zonele în care s-au făcut investiţii – în zona Bucureştiului şi zona Transilvaniei – se creează mai multe locuri de muncă, în timp ce în regiunile din sudul ţării în mod tradiţional şomajul a fost mai mare. Statul cheltuie anual peste 15,5 mi­liarde de euro pentru cei aproape 8 milioane de beneficiari ai asistenţei sociale (pensii, alocaţii, indemnizaţii pentru mame sau pentru şomeri etc.).

O analiză a datelor la trimestrul doi din ultimii şapte ani arată că rata şomajului calculată conform standardelor Biroului Internaţional al Muncii a crescut cu aproape un punct procentual faţă de situaţia înregistrată la finalul trimestrului doi al anului 2007, ceea ce înseamnă o diferenţă de aproape 100.000 de şomeri în plus în 2013 faţă de 2007. INS publică două tipuri de statistici legate de ocupare şi şomaj, unele trimestriale şi altele anuale. De asemenea, institutul mai publică pentru şomaj şi o serie de date lunare.

Pe de altă parte, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (calculată ca pondere a populaţiei ocupate în vârstă de 15 - 64 de ani în populaţia totală din aceeaşi categorie de vârstă) a crescut în ultimii şapte ani de la 59,6% până la 60,2%. Astfel, în trimestrul II al acestui an, România avea o populaţie activă de 10,1 milioane de persoane, dintre care 9,34 milioane erau ocupate, iar 758.000 intrau în categoria şomerilor. Statistica nu şi-a ajustat încă datele cu informaţiile obţinute la re­censământul din 2011, având în vedere că ocuparea şi şomajul se calculează în continuare prin raportare la o populaţie de 21,3 milioane de persoane (iar populaţia rezultată în urma recensământului a fost de 20,1 milioane de persoane).

Căderea dramatică a investiţiilor străine din ultimii ani (de la 9,5 mld. euro în 2008 la mai puţin de 1 mld. euro în 2012), absorbţia slabă a fondurilor europene (de doar 20% din 20 de mld. euro) şi lipsa unor politici guvernamentale coerente de creştere a numărului de locuri de muncă din economie au făcut ca, în lipsă de finanţare, companiile să îşi reducă din costurile cu personalul.

Astfel că, în anii de criză, din economie au dispărut peste 800.000 de locuri de muncă, majoritatea din sectorul privat, din care mai sunt de recuperat încă 450.000 de joburi.

Specialiştii vorbesc însă despre un fenomen de creştere economică fără noi locuri de muncă, astfel că pilonii pe care se bazează creşterea PIB-ului din acest an – evoluţia pozitivă a exporturilor şi a agriculturii – nu generează noi locuri de muncă.

O problemă care accentuează această anomalie este legată şi de faptul că do­meniile de recalificare a şomerilor nu sunt întotdeauna cele în care se fac noi angajări.

„Din păcate însă, o problemă o reprezintă faptul că nu există o corelare între nevoile companiilor care fac angajări şi tipul de formare profesională de care beneficiază şomerii. De aceea, din experienţa pe care o avem cu agenţiile judeţene de ocupare a rezultat că cele mai multe persoane pe care le-am angajat nu proveneau din rândul şomerilor, mai ales că mulţi dintre ei nici nu vor să se angajeze neapărat“, a mai spus Florin Godean de la Adecco.

România este încă departe de ţinta pe care trebuie să o atingă în următorii şapte ani (stabilită în Strategia Europa 2020), aceea a unei rate de ocupare de 70% pentru populaţia cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani (categorie pentru care rata de ocupare în prezent este de 64,4%).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO