Eveniment

Anomalia din sistemul de sănătate: De ce o simplă consultaţie costă 150 de lei la clinicile private, când Casa de Sănătate o evaluează cu doar 20 de lei?

Anomalia din sistemul de sănătate: De ce o simplă...

Autor: Mirabela Tiron

23.08.2016, 00:07 8843
O simplă consultaţie la cardiologie, ORL, oftalmologie sau la alte specialităţi medicale, oferită în ambulatoriu şi care implică proceduri diagnostice simple, este evaluată şi implicit decontată cu 20 de lei de Casa de Sănătate, instituţia care se ocupă de acoperirea nevoilor populaţiei pentru serviciile de sănătate, în timp ce la privat preţul unei consultaţii simple începe de la 150 de lei.

Un pacient cu bilet de trimitere la cardiologie, de exemplu, are foarte puţine şanse să primească o simplă consultaţie în baza biletului în cadrul clinicilor private, dat fiind numărul redus de medici pentru care operatorii privaţi au făcut contract cu Casa de Sănătate.

Pentru ca pacienţii să poată beneficia de consultaţii gratuite în baza unui bilet de trimitere, unităţile de sănătate (clinici private sau de stat) trebuie să semneze contracte cu Casa de Sănătate şi să prezinte o listă nominală de medici care vor efectua serviciul medical. Medicul care va efec­tua aceste consul­taţii este plătit cu un sa­la­riu negociat cu anga­ja­torul, în timp ce clinica îşi decon­tează serviciul me­dical de la Casa de Sănătate.

 

Cum evaluează casa serviciul medical?

Casa de Sănătate evaluează serviciul medical în funcţie de alocarea unui număr de puncte, valoarea minim garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical fiind de 2,0 lei (anterior era 1,8 lei), potrivit datelor de pe site-ul instituţiei. O consultaţie simplă este cea cu o durată de 15 minute.

Pentru serviciile diagnostice şi terapeutice simple oferite în cadrul celor mai multe consultaţii în asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice precum cardiologie, ORL, oftalmologie, dermatovenerologie, ortopedie sau ginecologie, Casa de Sănătate alocă 10 puncte. Altfel spus, decontează 20 de lei, potrivit calculelor ZF.

Este vorba de proceduri diagnostice simple care se fac în timpul consultaţiilor, precum un test EKG standard făcut la consultaţia de cardiologie, sau explorarea câmpului vizual realizată în cadrul consultaţiei la oftalmologie sau examinarea cu lampa din cadrul consultaţiei la dermatolog.

În cazul în care în cadrul consultaţiei se fac proceduri mai complexe, de exemplu se recomandă un EKG de efort sau electro­cardiografie con­tinuă (24 de ore moni­torizare tensiune sau puls cu Holter), Casa de Sănătate va aloca 20 de puncte, adică va deconta 40 de lei. Pentru investigaţiile mai complexe sunt alocate şi mai multe puncte. Pe site-ul Casei există un tabel în care sunt nominalizate toate aceste proceduri şi punctele alocate.

 

La câţi medici pot merge pacienţii la privat cu bilet de trimitere?

Cele mai mari clinici private însă au mizat pe consultaţiile private, la tarife ce încep de la 150 de lei, în locul celor cu bilete de trimitere, pentru care ar fi primit 20 de lei (pentru proceduri simple efectuate de medic).

ZF a solicitat marilor reţele private din sănătate Medlife, Regina Maria, Medicover, Sanador să trans­mită pentru câţi medici au contracte cu Casa de Sănătate. Doar Medicover a răspuns solicitării ZF.

„Medicover are contract cu CASMB pentru 30 de medici. Specialităţile acoperite de aceşti medici sunt medicină de familie, medicină internă, cardiologie, ORL, obstretică-ginecologie, endocrinologie, dermatologie, radiologie, penumologie, psihiatrie, recuperare medicală şi pediatrie. Pentru celelalte judeţe în care Medicover are clinici nu există contracte cu CAS. Medicover are aproximativ 150 de medici angajaţi şi colaborează cu peste 550 de medici la nivel naţional”, au transmis oficialii Medicover.

Potrivit datelor ZF, doar unul din cei 40 de medici cardiologi pe care îi are o altă reţeau privată de sănătate, Regina Maria, oferă o consultaţie pe baza unui bilet de trimitere, adică pacientul nu trebuie să plătească nimic. Nici la Medlife ZF nu a găsit  medici cardiologi pentru o simplă consultaţie în baza unui bilet de trimitere. Operatorul de la call-center a transmis că în baza biletului de trimitere pacientul are acces doar la un pachet de servicii la cardiologie, pentru care va plăti 200 de lei în loc de peste 300 de lei în baza biletului. Există însă şi cazul în care pacientul găseşte acelaşi medic cardiolog dintr-o clinică privată la o altă clinică privată, unde efectuează consultaţii pe baza biletului de trimitere. Singura reglementare existentă este cea care limitează numărul de conracte cu Casa de Asigurări la două pentru un medic.

„Este o anomalie ce se petrece în prezent în sistemul de sănătate, asistăm la dispariţia ambulatoriului de specialitate. Medicii de la stat preferă să dea consultaţii la privat, unde sunt plătiţi după alte criterii, nu în contract cu Casa. Mai mult, acest circuit prin care medicii de la stat îi direcţionează pe pacienţi la privat, unde colaborează, reprezintă o încălcare a dreptului pacientului”, a spus Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, care spune că este necesar ca Ministerul Sănătăţii să caute rezolvare pentru aceste probleme, să reglementeze modul în care îşi desfăşoară activitatea medicii. Puţini medici din spitalele de stat vor să dea consultaţii în ambulatoriul de stat, cei mai mulţi aleg să dea consultaţii la privat.

Leonard Grecescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgenţă din Bucureşti şi coordonatorul ambulatoriului din cadrul spitalului, spune că 53 de medici dintr-un total de 300 de medici ai spitalului oferă consultaţii în ambulatoriu, gratuite pentru pacienţii care se prezintă cu bilet de trimitere.

„Avem contract cu Casa de Sănătate cu 53 de medici în 31 de cabinete, care au dorit să ofere consultaţii prin Casă. Lucrăm la jumătate de capacitate acum în ambulatoriu, mai aveam loc pentru consultaţii însă doar aceşti medici au fost disponibili”, a spus el.

Lunar, în ambulatoriu se fac 1.000 de consultaţii cu bilet de trimitere, iar alte 1.000 de consultaţii se fac în regim privat, la un preţ de 50-100 de lei pe consultaţie.

„Medicii din spital care lucrează cu normă întreagă (7 ore) au dreptul la încă jumătate de normă prin Casa de Sănătate. Este decizia lor unde vor lucra acea jumătate de normă”, a adăugat Grecescu.

Casa nu face nicio diferenţiere între serviciul medical public şi cel privat, decontările urmează aceeaşi schemă, a spus Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS.

Raportul pe 2015 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate arată că anul trecut 3 miliarde de lei au mers către decontarea serviciilor medicale în ambulatoriu (asistenţă medicală primară, asistenţă medicală pe specialităţi clinice, asistenţă medicală pentru specialităţi paraclinice, aproape 9 miliarde pentru serviciile medicale din spitale, iar alte 9 miliarde de lei către produse farmaceutice, materiale sanitare şi dispozitive medicale (medicamente pentru boli cronice, materiale sanitare, medi­camente cu şi fără contribuţie sanitară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO