Eveniment

Angajatorii au luat cu asalt casele de pensii pentru a depune declaratiile privind contributiile de asigurari sociale

Angajatorii au luat cu asalt casele de pensii pentru a depune declaratiile privind contributiile de asigurari sociale

Mariana Campeanu, presedintele Casei Nationale de Pensii: A fost o avalansa de angajatori care au vrut sa depuna declaratiile nominale pentru angajati, iar multi dintre ei nu au inteles legatura dintre pensiile private si aceste declaratii. Angajatorii nu trebuie sa faca nimic in plus fata de ce faceau pana acum, doar sa depuna la timp aceste declaratii, astfel incat noi sa viram banii fondurilor de pensii.

22.05.2008, 19:20 21

Angajatorii au luat cu asalt casele de pensii in ultimele doua zile pentru a depune declaratiile nominale privind contributiile de asigurari sociale de stat ale angajatilor, a declarat ieri presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mariana Campeanu, in cadrul Forumului de Asigurare-Reasigurare organizat de Media XPRIMM.
Reactia vine dupa ce, la inceputul saptamanii, presedintele CNPAS a dat publicitatii mai multe nume de companii mare care au intarziat cu depunerea declaratiilor nominale de pensie, astfel incat contributiile angajatilor lor nu au fost virate in aceasta luna catre fondurile de pensii private la care au aderat. Fondurile au primit in administrare primele contributii marti, ziua in care s-a dat startul sistemului de pensii obligatorii (pilonul II).
"A fost o avalansa de angajatori care au vrut sa depuna declaratiile nominale pentru angajati, iar multi dintre ei nu au inteles legatura dintre pensiile private si aceste declaratii. Angajatorii nu trebuie sa faca nimic in plus fata de ce faceau pana acum, doar sa depuna la timp aceste declaratii, astfel incat noi sa viram banii fondurilor de pensii", a spus Campeanu.
Presedintele CNPAS a anuntat ca in fiecare luna vor fi facute publice numele companiilor care nu au depus declaratiile nominale privind contributiile de asigurari sociale ale angajatilor, aceste companii urmand sa fie verificate si sanctionate.
"Daca ii vom sanctiona luna de luna, probabil se vor disciplina. Experienta ne-a aratat ca exista o marja de trei luni pana un angajator se pune la punct cu toate inregistrarile", explica presedintele CNPAS. Ea afirma ca un angajat poate afla daca societatea la care lucreaza a depus declaratia nominala de pensii printr-o solicitare adresata fondului de pensii la care a aderat, care ii spune daca in contul sau au intrat contributiile aferente. In cazul in care angajatorul a intarziat cu declaratia, angajatul il poate actiona in instanta, chiar penal, dupa schimbarea legislatiei in vigoare, potrivit presedintelui Casei de Pensii.
Campeanu considera ca ponderea conturilor goale din sistemul pensiilor private, adica ale angajatilor pentru care angajatorul nu a platit contributii de asigurari sociale, s-ar putea reduce in urmatorii ani la 20%, de la 23,1% in prezent (peste 961.000 din 4,156 milioane de participanti), asa cum s-a intamplat si in alte tari din regiune. Potrivit presedintelui CNPAS, exista cateva mii de angajati pentru care s-au virat contributii de doua ori, iar Casa de Pensii urmeaza sa verifice daca acestia au doua locuri de munca sau angajatorii au depus de mai multe ori declaratii.
De la sfarsitul campaniei de aderare la fondurile de pensii private, adica de la mijlocul lui ianuarie, si pana in prezent, la fondurile de pensii au mai aderat 33.674 de angajati. Totusi, aproape jumatate din acestia ar putea sa nu fie validati, afirma Campeanu, din cauza greselilor care se fac in actele de aderare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO