Eveniment

Angajatii din invatamant si din sanatate sunt primii la cresteri salariale

Angajatii din invatamant si din sanatate sunt primii la cresteri salariale
07.04.2009, 00:00 40
 
Pe urmatoarele locuri in topul avansurilor salariale anuale se afla salariatii din industria alimentara si cea de bauturi, care au castigat in februarie 31,3% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, urmati de cei din sanatate si asistenta sociala cu un salt de 28,4%.
Cresteri salariale semnificative raportat la luna februarie a anului trecut au inregistrat si angajatii din administratia publica (+22,15%), ajungand la un salariu mediu net de 2.371 de lei in februarie (557 de euro).
La nivel national, salariul mediu net a ajuns la 1.358 de lei (320 de euro) in februarie, in crestere cu 19,8% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, ritm superior celui inregistrat in ianuarie cand castigul mediu net a avansat cu doar 12,9%. In sectorul bancar, salariile au crescut cu 7,9% in ultimul an. Spre exemplu, salariile angajatilor Cetelem, cea mai mare companie de credite de consum de pe piata locala, membra a gigantului francez BNP Paribas, cu peste 900 de angajati, au crescut anul trecut cu aproximativ 10%.
„O crestere de 10 - 12% mi se pare realista pentru mediul privat intr-un an. In sectorul financiar bancar au fost operate majorari care sa acopere inflatia si devalorizarea leului in raport cu euro. Paradoxal este faptul ca doua din cele mai mari cresteri salariale din ultimul an (invatamant si sanatate - n.r.) apartin angajatilor de la stat, despre care se spune mereu ca sunt primii care sunt afectati de reducerile de costuri, care ar trebui sa se reflecte in scaderi salariale, nu in cresteri", comenteaza Irina Stoian, director de resurse umane al Cetelem. Cu toate acestea, in februarie, in majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost in usoara scadere fata de ianuarie, cand s-au acordat prime ocazionale (premii anuale, al 13-lea salariu) ori s-au realizat productii mai mari.
Cele mai semnificative scaderi, de peste 10%, s-au inregistrat in activitatile de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii. Cele mai mari salarii le-au avut in februarie angajatii din transporturi aeriene, care au castigat, in medie, 3.313 de lei net (779 de euro) si cei din industria tutunului, cu 2.961 de lei (696 de euro). Angajatii din banci, care erau in mod traditional lideri ai clasamentului celor mai mari salarii, au pierdut in ultimele luni suprematia in fata pilotilor, iar in februarie au coborat in premiera pe pozitia a treia cu un salariu mediu net de 2.936 de lei (690 de euro).
Cel mai prost platiti din economie sunt salariatii care lucreaza in hoteluri si restaurante care castiga 728 de lei lunar (171 de euro) si cei din industria textila - 765 de lei (180 de euro).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO