Eveniment

Andrei Radulescu, BT: Avansul indicilor bursieri din SUA din ultimele luni confirmă intrarea primei economii a lumii într-un nou ciclu economic şi exprimă perspective de creştere la nivelul economiei reale în 2021 cu cel mai bun ritm din anii 1990

Andrei Radulescu, BT: Avansul indicilor bursieri din SUA...

Autor: Tibi Oprea

29.12.2020, 13:20 1052

Principalii indici americani au atins niveluri record în şedinţa de la începutul acestei săptămâni, astfel Dow Jones a încheiat sesiunea la 30.404 puncte, în creştere cu 6,5% faţă de începutul anului, S&P 500 s-a situate la 3.735 de puncte, în urcare cu 15,6% în 2020, în timp ce Nasdaq Composite a închis şedinţa la 12.899,42 de puncte, respective o majorare cu 43,4% de la începutul anului până în prezent.

Raliul Nasdaq din 2020 este pus de analiştii de la BT pe seama incidenţei crizei sanitare care a determinat intensificarea procesului de digitalizare.

“Evoluţia ascendentă a indicilor bursieri din SUA pe parcursul ultimelor săptămâni a fost susţinută de ştirile pozitive din sfera soluţiilor medicale în dezvoltare pentru contracararea pandemiei (şi startul campaniei de vaccinare), precum şi de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice (inclusiv adoptarea unui nou program fiscal-bugetar şi de venituri pentru susţinerea economiei în contextul crizei sanitare şi perspectivele ca politica monetară să se menţină acomodativă pe termen mediu)”, scrie Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică în cadrul Băncii Transilvania.

Rădulescu atrage însă atenţia cu privire la faptul că majorarea indicilor bursieri din SUA pe parcursul ultimelor luni s-a realizat într-un context caracterizat prin persistenţa volatilităţii la un nivel ridicat.

“Această evoluţie reflectă nivelul fără precedent de incertitudine din economia reală şi din sfera economiei financiare din 2020, determinat de incidenţa pandemiei COVID-19 şi de adoptarea de restricţii pentru contracararea crizei sanitare”, scrie el.

Pe de altă parte, după incidenţa pandemiei coronavirus, Rezerva Federală (FED) şi Administraţia americană au implementat măsuri fără precedent pentru contracararea impactului în economie. Astfel, deficitul bugetar s-a situat la 6,6 trilioane de dolari în anul fiscal încheiat în septembrie 2020 şi la un nivel cumulat de 5,4 trilioane de dolari în intervalul martie-noiembrie 2020.

De asemenea, volumul activelor totale ale Rezervei Federale (FED) s-a majorat cu peste 3 trilioane de dolari de la incidenţa pandemiei până în prezent.

“Subliniem faptul că avansul indicilor bursieri din SUA pe parcursul ultimelor luni confirmă intrarea primei economii a lumii într-un nou ciclu economic şi exprimă perspective de creştere la nivelul economiei reale în 2021 cu cel mai bun ritm din anii 1990”, se mai arată în raportul BT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO