Eveniment

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Pentru că a pierdut timp preţios, între 1989 şi 2019 economia României a crescut la un ritm mediu anual de 1,8%. Polonia a crescut cu un ritm dublu. „În Polonia investiţiile s-au reluat din 1993. În România investiţiile au început să crească doar din anul 2000.“

Andrei Rădulescu

Andrei Rădulescu

Autor: Răzvan Botea

28.02.2020, 00:04 2731

Economia României a crescut după căderea comunismului la un ritm anual mediu de 1,8%, în vreme ce economia poloneză a crescut la un ritm aproape dublu, de 3,4%, arată datele prelucrate de Banca Transilvania. Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroe­conomică al instituţiei, arată în cadrul unei prezentări că printre motivele pentru care Polonia a recuperat mai repede decalajele faţă de ţările dezvoltat din Uniunea Europeană se numără relansarea investiţiilor în Polonia cu 7 ani mai devreme decât în România, politica economică a Poloniei mai orientată către dezvoltare, dar şi piaţa de capital mai puternică.

„Politica economică mai consecventă (orientată spre dezvoltare), compor­tament al sectorului privat mai echilibrat în Polonia după 1989, piaţa de capital e mai puternică în Polonia, în România abia în 2019 s-a obţinut trecerea la piaţă emergentă”, enumeră Rădulescu unii dintre factorii care au determinat o dezvoltare economică mai rapidă a Poloniei faţă de România.

Datorită propulsiei oferite de „planul Balcerowicz” la începutul anilor 1990 (o restructurare dură, însoţită de costuri sociale foarte înalte), economia Poloniei nici nu a simţit efectele recesiunii economice din 1997-1998, în vreme ce economia României a reintrat pe un trend ascendent în 2000. De asemenea, polonezii au resimţit mult mai puţin şocul crizei financiare din 2008.

„Polonia a continuat reformele după aderarea la UE, România a trecut la politici prociclice după încheierea negocierilor de aderare (...) Continuarea reformelor după aderarea la UE în 2004 a determinat rezistenţa  la valurile Marii Recesiuni”, mai notează Andrei Rădulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO