Eveniment

Anchetele de la vârful sistemului de sănătate arată de ce, în pofida dublării bugetului sănătăţii în ultimii şase ani, condiţiile din sistemul public sunt la fel de proaste

Anchetele de la vârful sistemului de sănătate arată...

Autor: Georgiana Mihalache

08.03.2020, 00:02 13333

La o căutare pe Google după cuvintele-cheie „şef CNAS anchetă“ obţii două rezultate - Lucian Duţă, fost şef al Casei între anii 2010 şi 2012, acuzat că a luat mită de 9 mil. euro, şi Vasile Ciurchea, fostul şef al Casei de Asigurări de Sănătate din 2019, acuzat de un prejudiciu de 16 mil. euro.

Anchetele care se desfăşoară la nivelul oficialilor care conduc sistemul public de sănătate din România încep să ofere răspunsuri la întrebarea de ce spitalele publice nu livrează servicii de calitate pentru pacienţi şi de multe ori nici măcar condiţii de igienă minimă, cu toate că în ultimii 6 ani bugetul Sănătăţii s-a dublat.

Bugetul Casei de Asigurări de Sănătate este în 2020 de 41 mld. lei, faţă de 20 mld. lei în 2014. Bugetul Ministerului Sănătăţii este de 11,4 mld. lei în 2020, faţă de 7 mld. lei în 2014.

Anchetele declanşate în ultimii ani, dintre care cea mai recentă o are în vizor pe fostul ministru al sănătăţii Sorina Pintea, arată că di­rectori de spitale şi oficiali din sănătate, miniştri sau foşti şefi de Case utili­zează funcţiile publice pentru a deturna în folos personal sumele alocate.

SORINA PINTEA, suspectată că a luat mită 10.000 de euro şi 120.000 lei, adică un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică, din funcţia de manager al Spitalului Judeţean Baia Mare.

Întoarsă pe poziţia de director la Spitalul Judeţean din Baia Mare, un spital cu 900 de paturi şi un buget de 218 mil. lei pe an (peste 40 mil. euro), de unde venise practic în poziţia de ministru, Sorina Pintea este acuzată că a luat 120.000 de lei mită pentru a facilita un contract de achiziţii publice pentru proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare a unui bloc operator. De fapt, bătaia politică pentru poziţiile de directori de Case de Sănătate şi directori de spitale este pentru a decide încotro merg banii alocaţi pentru achiziţii publice.

Poziţiile de director care să aibă pe mână achiziţii de zeci de milioane de euro sunt cele mai vânate dintre posturile publice.

Sorina Pintea a fost reţinută de procurorii anticorupţie pentru 30 de zile cu acuzaţia de luare de mită. Fosta şefă de la Sănătate este suspectată că a luat mită 10.000 de euro şi 120.000 lei, adică un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică, din funcţia de manager al Spitalului Judeţean Baia Mare.  Printre acţiunile prin care Sorina Pintea s-a făcut remarcată în funcţia de ministru al sănătăţii au fost, paradoxal, chiar con­troalele în spitale şi, la nivelul declaraţiilor, încercarea de oprire a fenomenului de mită în spitale.

„Cred că ne-a intrat în sânge să mergem la medic şi să dăm plicul“, spunea Sorina Pintea din funcţia de ministru al sănătăţii.

De asemenea, Pintea a trimis „pacienţi falşi“ în spitale pentru a verifica dacă se ia şpagă sau nu în unităţile publice.

VASILE CIURCHEA este un alt fost şef al CNAS acuzat, pentru un prejudiciu de peste 16 mil. euro, într-un dosar care vizează contractele sistemului informatic al Casei.

Un alt manager de spital acuzat că a luat mită este Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa din Bucureşti. El este acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru delapidare şi luare de mită. Secureanu este acuzat că timp de cinci ani, din 2009 până în 2016, a sustras repetat sume de bani din casieria spitalului pe care îl conducea, prejudiciul fiind de aproximativ 2 milioane de lei.  Mai mult, fostul manager s-a folosit de două firme care figurau ca furnizori de consumabile IT şi de mentenanţă a calculatoarelor spitalului care nu prestau în realitate niciun serviciu pentru spitalul din Bucureşti, scrie Mediafax.

Florin Secureanu a deţinut funcţia de manager al spitalului clinic Nicolae Malaxa din Bucureşti în perioada 2007 - noiembrie 2016, fiind numit în funcţie de către Primăria Municipiului Bucureşti, autoritate publică în subordinea căreia se află spitalul. Procesul nu s-a terminat.

Un alt caz de acuzaţie de luare de mită a apărut în spaţiul public anul acesta, în februarie, când medicul Mircea Beuran, fost şef al secţiei de chirurgie a Spitalului Floreasca, a fost reţinut pentru că a primit mită 10.000 euro pentru a propune în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar, în specialitatea chirurgie generală.

FLORIN SECUREANU, fostul manager al Spitalului Malaxa din Bucureşti, acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru delapidare şi luare de mită, prejudiciul fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

Pe numele medicului este deschis un alt dosar penal care vizează cazul femeii care a fost arsă în timp ce era pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca. Ancheta este în curs.

Vasile Ciurchea este un alt fost şef al CNAS acuzat, pentru un prejudiciu de peste 16 milioane de euro, într-un dosar care vizează contractele sistemului informatic al Casei.

Ciurchea a fost şef în mai multe perioade peste bugetul CNAS, între 2007 şi 2009, în 2014 pentru doi ani, dar şi în 2019. Ancheta nu a fost finalizată.

Un alt caz de acuzaţie de mită care a vizat conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este acuzaţia de luare de mită, 9 mil. euro, la adresa lui Lucian Duţă, fostul şef al CNAS, din partea reprezentanţilor a două firme de software pentru proiectul unui sistem informatic unic. Procesul nu este finalizat. Duţă a bifat la finalul anului 2010 demararea sistemului informatic unic integrat, iar faptele de mită de care este acuzat vizează perioada 2010-2012.

Anul trecut, de exemplu, sistemul informatic prin care pacienţii primeau reţetă sau erau consultaţi de către medici a fost blocat pentru săptămâni la rând, ceea ce a dus la haos în sistemul sanitar, de la medicii de familie până la spitale.

Lucian Duţă, fostul şef al CNAS, este acuzat de luare de mită de 9 mil. euro de la reprezentanţii a două firme de software pentru proiectul unui sistem informatic unic.

Mircea Beuran, fost şef al secţiei de chirurgie a Spitalului Floreasca, a fost reţinut pentru acuzaţia că a primit mită 10.000 euro pentru a propune în cadrul UMF „Carol Davila“ Bucureşti scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO