Eveniment

Anchetă DSP la Târgu-Jiu: Spitalul Judeţean de Urgenţă este dotat cu un aparat de depistare a coronavirusul, dar nu a fost folosit

Anchetă DSP la Târgu-Jiu: Spitalul Judeţean de...

Autor: Loredana Ficiu, Cosmin Pirv

06.04.2020, 12:28 256

Direcţia de Sănătate Publică Gorj desfăşoară o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, care deţine, din anul 2015, un aparat de depistare a noului coronavirus, dar nu l-a folosit. Reprezentanţii unităţii medicale spun că aşteaptă noi kituri de la producător pentru folosirea aparatului.

Direcţia de Sănătate Publică din Gorj a trimis o echipă de control la Spitalul Judeţean Târgu-Jiu pentru a verifica de ce nu a fost folosit aparatul de testare pe care unitatea îl are încă din 2015.

Fostul director al SJU Târgu-Jiu şi actual director economic, Gigel Capotă, a declarat, luni, că spitalul a primit, în 2015, un aparat pentru depistarea tuberculozei, care ar putea fi folosit şi pentru testarea coronavirusului.

„Acel aparat este adus în spitalul nostru din anul 2015. Ele au fost achiziţionate de către Institutul de Boli Infecţioase Marius Nasta, prin Unifarm, a fost pe nişte fonduri europene şi erau aparate utilizate strict pe Programul Naţional de TBC. Acum, Institutul Marius Nasta, fiind coordonatorul acestui program, la nivel de ţară, a distribuit aparatele respective la toate spitalele care aveau accesat acest program de TBC", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Gigel Capotă.

Acesta susţine că spitalul avea voie să utilizeze acel aparat doar pentru testarea TBC. În luna martie a acestui an ar fi primit o adresă în care ar fi fost anunţaţi că pot fi efectuate teste şi pentru noul coronavirus, însă doar după solicitarea unor kituri de la producător.

„Aparatul ni s-a dat în folosinţă, inclusiv cu kitul de diagnosticare rapidă pentru TBC. În 2018, în luna iulie, am reînnoit contractul de comodat şi a rămas încă o perioadă să-l folosim noi tot acolo, în laborator, strict pentru TBC. Acum, producătorul american, apărând acest nou COVID, a hotărât să modifice ceva la kituri să se poata utiliza aceste aparate. Pentru că nu este aparatul nostru, Institutul Marius Nasta din Bucureşti, coordonatorul naţional al programului de TBC, a trimis o adresă la doamna doctor Enoiu, că îşi exprimă acordul privind utilizarea aparatului respectiv şi pentru depistarea noului coronavirus, însă să ia legătura cu producătorul pentru achiziţionarea de kituri. Adresa a fost înaintată pe 31 martie, la noi s-a înregistrat cu două zile mai târziu, Serviciul Achiziţii a luat legătura cu producătorul şi ne-a promis că în maxim trei săptămâni o să primim kiturile, să se poată utiliza pentru depistarea coronavirusului. Nu aveai voie să-l utilizezi pentru altceva, doar pentru TBC. Apărând noul virus şi stabilind specialiştii că ar putea fi folosit cu un nou kit, acordul a venit pe 31 martie. Se aşteaptă kiturile", a mai declarat Gigel Capotă.

Actualul manager al SJU, Dumitru Vienescu, nu a comentat, deocamdată, această situaţie, precizând că va fi transmis un comunicat de presă.

Cele peste 500 de teste făcute până în prezent pentru depistarea noului coronavirus în Gorj au fost trimise fie la Institutul „Matei Balş” din Capitală, fie la Craiova. În judeţul Gorj a fost depistat primul caz din România de infectare cu noul coronavirus, la un tânăr de 25 de ani, din comuna Prigoria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO