Eveniment

Analiză XTB: Companiile aeriene revin în atenţia investitorilor europeni

Analiză XTB: Companiile aeriene revin în atenţia...

Autor: Dorin Oancea

16.12.2021, 11:40 72

Pe măsură ce riscurile unor noi blocaje globale scad, preţul acţiunilor din sectorul de transport aerian ar putea beneficia, dar volatilitatea s-ar putea menţine cel puţin până în 2022, atrage atenţia, într-o analiză de piaţă, Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj XTB.

Luna trecută, în Germania, Lufthansa s-a menţinut drept alegerea de top a investitorilor din această ţară, ceea ce ar putea părea o atitudine „ciudată” la prima vedere, dar, de fapt, contextul volatil a reprezentat o oportunitate pentru ambele părţi ale baricadei.

Lufthansa a traversat câteva săptămâni extrem de agitate, pe măsură ce în Germania au început cazurile de îmbolnăviri cu Covid-19 generate de noua mutaţie Omicron. Totuşi, firma a declarat că nu şi-a ajustat programul pentru zborurile către Africa de Sud din cauza noii variante. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că rezervările pentru zboruri nu au avut major de suferit.

Pe măsură ce experţii din sănătate au constatat că Omicron nu pare să determine forme grave, acţiunile Lufthansa şi-au revenit.

Se remarcă şi noua tendinţă a călătoriilor ecologice. Pe măsură ce călătoriile de afaceri încep să revină, oamenii în general şi tot mai multe firme iau în calcul aspectul ecologic al zborurilor. Astfel, Lufthansa raportează că a văzut o cerere în creştere pentru utilizarea combustibililor durabili din partea clienţilor săi corporativi.

În acest sens, compania aeriană a semnat recent un contract pentru combustibili durabili în valoare de 250 de milioane de dolari pentru următorii trei ani. Aceasta este cea mai semnificativă investiţie în SAF (Sustainable Aviation Fuel) din partea Lufthansa Group până în prezent şi face transportatorul să devină cel mai mare client de combustibil durabil al Europei.

Firma vizează în continuare proiecte interesante, iar în acest sens a lansat în colaborare cu TripActions o platformă de rezervare şi management co-branded, care vizează clienţii mici şi mijlocii ai grupului de companii aeriene. Platforma permite membrilor programului de recompense corporative al Grupului Lufthansa, PartnerPlusBenefit, să rezerve printr-o versiune specializată a instrumentului TripActions şi permite utilizatorilor să câştige puncte în program. În plus, Lufthansa va putea face oferte speciale clienţilor prin intermediul platformei, se precizează în analiza XTB.

În Spania, o companie de transport aerian, International Airlines Group, din care fac parte nume precum British Airways, dar şi operatorii naţionali, Iberia şi Vueling, a atras tot mai multe investiţii în luna noiembrie.

Piaţa însă continuă să fie volatilă. Companiile aeriene au aşteaptat să vadă cât de repede s-a răspândit noua tulpină Omicron şi cât de eficiente sunt vaccinurile actuale împotriva ei, dar firmele de turism ar trebui să înveţe să trăiască într-un mediu incert atunci când vor fi identificate noi variante, constată Radu Puiu.

Companiile aeriene şi alte acţiuni de călătorie au resimţit presiune spre sfârşitul lunii noiembrie, după ce mai multe guverne europene au introdus noi blocaje locale în urma unui val de infecţii cauzate de varianta Delta.

Acţiunile IAG au suferit una dintre cele mai mari deprecieri în ultima lună, pierzând aproximativ 21% în urma reacţiilor faţă de varianta Omicron. Grupul este deosebit de sensibil la perturbarea rutelor pe distanţe lungi şi transcontinentale. Interdicţia de călătorie din SUA şi alte probleme legate de pandemie au menţinut capacitatea de pasageri a companiei la doar 43,4% faţă de septembrie 2019, se constată în analiza XTB.

Totuşi, dacă excludem temerile cauzate de noua variantă a virusului, redresarea companiei justifică interesul investitorilor pentru tranzacţionarea ei. International Airlines Group a declarat pe 22 noiembrie că rezervările sale transatlantice au atins deja aproape 100% din nivelurile din 2019, după ce Statele Unite au renunţat la restricţiile la începutul lunii noiembrie.

Companiile aeriene mari precum British Airways şi Virgin Atlantic şi-au pus speranţele în redeschiderea rutelor din Europa către Statele Unite, acestea fiind vitale pentru refacerea finanţelor, după ce mai mult de 18 luni de restricţii au dus la înregistrarea unor datorii de miliarde de dolari, subliniază analistul XTB.

Marile companii aeriene globale precum IAG, Lufthansa, United, Delta şi American au nevoie de călătorii internaţionale pe distanţe lungi pentru a restabili profitabilitatea la nivelurile de dinainte de pandemie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO