Eveniment

Analistii straini: Romania este printre statele cele mai expuse la criza

Analistii straini: Romania este printre statele cele mai expuse la criza

Click pentru imaginea intreaga

19.03.2008, 19:29 21

Dependenta Romaniei si a altor state din regiune de finantarea externa a deficitului mare de cont curent face aceste tari vulnerabile la criza financiara mondiala din aceasta perioada, considera Economist Intelligence Unit (EIU).
Criza globala scumpeste finantarile externe, de care state precum Romania, Ungaria, Bulgaria si tarile baltice sunt dependente pentru a-si finanta deficitele de cont curent, spun analistii EIU. Scumpirea finantarilor ar putea reduce ritmul rapid al creditarii private din aceste state si ar incetini atat consumul, cat si investitiile, adica implicit si cresterea economica, afirma raportul publicat ieri de EIU.
Totusi, analistii institutiei asociaza o probabilitate de numai 30% acestui scenariu, considerat alternativ (de risc), in timp ce scenariul cu cea mai mare probabilitate (60%) asuma ca turbulentele recente vor avea un impact mai degraba marginal asupra economiilor din Europa Centrala si de Est. Tot in scenariul riscant, analistii EIU afirma ca piata proprietatilor imobiliare din aceste state (inclusiv in Romania) ar putea fi lovita semnificativ de incetinirea creditarii, ceea ce ar inmulti falimentele printre dezvoltatorii imobiliari si ar majora ponderea creditelor neperformante din sistemul bancar.
Chiar si in scenariul considerat mai probabil, in care criza nu afecteaza semnificativ economiile Romaniei si ale celorlalte state din zona, analistii straini sunt mai pesimisti decat cei din bancile locale si decat autoritatile de la Bucuresti.
Potrivit celui mai recent sondaj al organizatiei Consensus Economics, analistii din 12 banci si institute de cercetare straine au estimari mai rezervate decat prognoza oficiala a Romaniei privind evolutiile economice pe anul acesta.
Astfel, analistii straini vad o crestere economica de 5,4% pentru anul acesta, mai mica decat prognoza oficiala (6,5%), dar si decat ritmul din 2007 (6%). Strainii vad incetiniri si in ritmul consumului si investitiilor in 2008, dar estimeaza o crestere mai puternica a productiei industriale, ca si a inflatiei.
Totusi, analistii straini sunt mai optimisti privind inflatia medie de anul acesta (6,5%) decat Comisia Nationala de Prognoza (7%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO