Eveniment

Analistii se intreaba daca BNR va majora iarasi dobanda, dupa inflatia din martie

Analistii se intreaba daca BNR va majora iarasi dobanda, dupa inflatia din martie

Click pentru imaginea marita

15.04.2008, 19:56 19

In functie de anticipatiile privind dinamica preturilor, opiniile analistilor sunt diferite fata de viitoarele reactii ale BNR, estimarile impartindu-se intre mentinerea ratei actuale de dobanda si majorarea acesteia chiar peste 10%.
BNR se astepta ca inflatia anualizata sa atinga un varf de 8,3% in martie, urmand sa se stabilizeze la niveluri usor mai joase in perioada urmatoare.
Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel si Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank, considera ca inflatia anuala a atins nivelul maxim in martie, in timp ce economistul sef al BRD - Groupe SocGen, Florian Libocor, si directorul piete financiare al ING Bank, Florin Citu, nu exclud o accelerare peste nivelul actual.
In acest context, analistii de la ING si BRD iau in considerare posibilitatea ca banca centrala sa decida o noua majorare a dobanzii. Si Ilker Domak, analistul Citibank care umrareste evolutia economiei locale, considera ca BNR va fi nevoita sa majoreze dobanda de politica monetara cu cel putin jumatate de punct procentual, pana la 10%, pentru a readuce inflatia in intervalul agreat. El remarca deteriorarea in continuare a anticipatiilor inflationiste, dar si potentiale presiuni de inflamare a preturilor pe fondul unui derapaj fiscal inaintea alegerilor.
Florin Citu atrage atentia ca, in structura, inflatia de baza (fara influenta preturilor volatile) a avut cresteri semnificative. El crede ca in aceste conditii BNR va fi fortata sa aplice o noua majorare de dobanda.
"Problematic este ca inflatia de baza s-a dus foarte mult in sus. Este greu fara noi restrictionari ale politicii monetare ca inflatia sa se duca in jos. A crescut posibilitatea ca dobanda de politica monetara sa depaseasca 10%", a spus Citu. ING se astepta ca inflatia sa fie de 8,7% in martie, urmand sa coboare la 5,4% pana la sfarsitul anului.
La randul sau, Florian Libocor ia in calcul un nou nivel maxim al inflatiei in urmatoarele trei luni, atat pe fondul unui efect de baza (rate mici in mai - iunie), dar mai ales ca rezultat al rectificarilor la preturile administrate si presiunile in continuare la preturile alimentare, in mare parte speculative.
"Inflatia maxima a anului ar putea sa se atinga in urmatoarele trei luni si ar putea fi chiar de 9%. In acest context, o noua majorare a dobanzii ar fi necesara, dar nu in sedinta de politica monetara din mai", a explicat Libocor.
Pe de alta parte, economistul-sef al Millennium Bank se arata mai optimist, anticipand o reducere treptata a inflatiei incepand cu luna aprilie si pana in toamna, cand dinamica preturilor va depinde mai mult de evolutia cursului de schimb.
"Chiar daca strainii se asteapta si la dobanzi de 12% dupa ultimele date privind inflatia, jucatorii locali nu cred ca se vor face noi majorari, mai ales dupa declaratiile recente ale reprezentantilor BNR", a adaugat Dascalu. Opinia este sustinuta si de Lucian Anghel, care vede inflatia din martie ca maximul anual din 2008, iar in aceste conditii, nu crede intr-o noua majorare a dobanzii BNR.
"Rata dobanzii de 9,5% cred ca va fi maximul acestui an, dar se va mentine la acest nivel pana cand se va vedea ce se intampla cu inflatia. Rata anuala a inflatiei se va mentine la 8% cateva luni bune. Totusi, asa cum am vazut o majorare intensa a inflatiei, inclusiv sustinuta de pretul gazului, tot asa putem vedea si o intoarcere", a mai punctat Anghel. Intr-un scenariu optimist, Anghel crede ca e posibila o intoarcere a inflatiei spre 5% la finele anului.
"Totul depinde de vreme si curs, factori care vor influenta radical. Mai exista si pretul petrolului. Nu exclud ca politica monetara sa fie intarita in continuare, dar nu din dobanda", a conchis Anghel.
In cel mai recent raport asupra inflatiei, publicat la inceputul lunii februarie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, cu 1,6 puncte procentuale, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, si estimeaza pentru decembrie 2009 o inflatie anuala de 3,9%. Prognoza pentru 2009 a fost revizuita in scadere de la 4,3%, insa cifra nu a fost publicata pana la acel moment. Tinta BNR pentru 2008 este de 3,8%, plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, plus minus un punct procentual.
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru finele anului o inflatie de 5,4%, iar ca medie pentru acest an, o inflatie de 7%. La finele anului trecut, inflatia a fost de 6,57%, iar media de 4,84%.
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, rata inflatiei se va apropia la sfarsitul anului de intervalul de variatie tintit de banca centrala si se va situa, cel mai probabil, intre 5% si 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO