Eveniment

Analiştii: Noul Guvern trebuie să-şi direcţioneze politicile tot în jurul acordului cu FMI

Autor: Claudia Medrega

02.09.2010, 23:05 20

România are nevoie de o îmbunătăţire a credibilităţii dupăagitaţia politică legată de remaniere, fiind necesar ca noul Guvernsă-şi direcţioneze politicile tot în jurul acordului cu FMI prinadoptarea unor măsuri mai hotărâte, spun analiştii.

"Era necesară remanierea, dar nu neapărat pentru schimbareaorientării. Tot în jurul acordului cu FMI va trebui să fiedirecţionate politicile. Acordul cu FMI este inevitabil. Nu existăacum alternativă. Din păcate, Guvernul şi-a erodat credibilitatea",a comentat analistul Aurelian Dochia.

El a precizat că la nivelul noului Guvern este nevoie atât decompetenţe profesionale, cât şi de capacitate de comunicare, dedialog, pe lângă susţinerea politică. "Aspectul tehnic este de lasine înţeles. Nu-mi imaginez că la Finanţe ar putea să vină cinevacare nu este stăpân pe meserie. Însă este nevoie şi de capacitatede dialog. Măsurile adoptate trebuie să fie explicate la nivelulGuvernului, în coaliţia de guvernare, dar şi către public. Acestlucru a lipsit, existând chiar declaraţii contradictorii aleminiştrilor. Echipa trebuie să poată avea un dialog, să existeîncredere." Deşi remanierea poate să pară o mişcare de faţadă, esteimportantă în privinţa creării unor noi speranţe la nivelulmediului de afaceri, în opinia lui Dochia.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şieconomistul-şef al Raiffeisen Bank, nu a dorit să comenteze deciziade remaniere a ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu,precizând că este "politică". Iar despre misiunea următoruluiministru, Dumitru spune că "nu va fi simplă".

"Indiferent cine va fi noul ministru de finanţe, cert este cătrebuie îndeplinite cerinţele acordului cu FMI. Nu va fi uşor.Misiunea ministrului de finanţe nu va fi simplă. MinisterulFinanţelor este unul dintre cele mai dificile ministere ţinând contde restricţiile existente, de angajamentele asumate."

Dumitru a precizat că respectarea ţintelor asumate înangajamentele faţă de FMI, precum reducerea deficitului bugetar, aarieratelor şi a cheltuielilor sociale, sunt esenţiale pentruasigurarea stabilităţii macroeconomice. "Riscul cel mai mare pentrustabilitatea macroeconomică este deficitul bugetar. Consolidareafiscală este esenţială. În niciun caz nu trebuie optat pentrurelaxare fiscală." După şapte luni deficitul bugetar a ajuns la3,9% din PIB, rămânând în grafic pentru ţinta de 6,8% stabilităpentru acest an.

Şeful Consiliului Fiscal a explicat că respectareaangajamentelor asumate în faţa FMI necesită voinţă politicăputernică, susţinere politică, dar şi competenţă profesională.

În primele opinii publicate de la începutul activităţii,Consiliul Fiscal a criticat dur proiectul rectificării bugetare,susţinând că veniturile fiscale au fost supraevaluate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO