Eveniment

Analistii: Inflatia a depasit asteptarile si ar putea urca peste estimarea BNR

Analistii: Inflatia a depasit asteptarile si ar putea urca peste estimarea BNR
11.11.2008, 19:05 20

Inflatia din octombrie a fost peste estimarile analistilor, rata anuala urcand usor la 7,39%, comparativ cu 7,3% in luna precedenta, influentata de volatilitatea cursului de schimb, astfel ca nivelul anticipat pentru finele anului depaseste cea mai recenta prognoza a BNR, de 6,7%.

"Cresterea inflatiei din luna octombrie a fost peste asteptari, prognoza ING fiind de 7,1%. Pentru ultimele doua luni ale anului ne pastram prognozele de rata de inflatie lunara, ceea ce inseamna ca inflatia anuala ar trebui sa-si reia trendul descendent si sa se situeze sub 7% la finele anului Reluarea dezinflatiei depinde insa in mare masura de evolutia cursului de schimb in perioada urmatoare", apreciaza Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank.
Si Catalina Constantinescu, senior economist la RBS Bank, spune ca inflatia din octombrie a depasit asteptarile si apreciaza ca am putea vedea inflatia de la sfarsitul anului in jur de 7%, cu riscuri mai mari in sensul cresterii. "In afara de factorii sezonieri specifici acestei perioade, asupra preturilor a avut un impact semnificativ cursul de schimb. Este posibil ca volatilitatea ridicata a cursului si nivelurile mari atinse sa fi determinat producatorii si distribuitorii sa reactioneze imediat si agresiv."
Moneda nationala a pierdut, in octombrie, in medie, 3,3% fata de euro, iar impactul asupra cresterii preturilor alimentare a fost destul de mare, prin prisma importurilor. Preturile de consum au crescut in octombrie cu 1,06%, fata de 0,4% in septembrie, pe fondul scumpirii semnificative a serviciilor si a produselor alimentare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
In cadrul categoriei marfurilor alimentare, pot fi amintite preturile la oua, care au urcat puternic, cu aproape 10%, scumpiri deloc neglijabile inregistrandu-se si la legume (3,68%) si branzeturi (3,45%). Dintre alimentele incluse in cosul preturilor de consum, doar patru produse au inregistrat ieftiniri, dar mult mai mici, respectiv sub 1,1%.
La marfuri nealimentare se remarca ieftinirea cu 0,3% a preturilor combustibililor, in timp ce preturile autoturismelor si pieselor de schimb au urcat cu 2,91%, iar tutunul si tigarile s-au scumpit cu 2,56%.
Daca analistii anticipau anterior o posibila reducere a dobanzii de politica monetara la inceputul anului 2009, evolutia inflatiei i-a determinat sa vada posibila o asemenea miscare cel mai probabil in februarie.
"In scenariul de baza, dinaintea publicarii inflatiei pe octombrie, noi vedeam o reducere a ratei de dobanda ca avand loc cel mai devreme in februarie si, pentru moment, ne pastram aceasta viziune. Subliniez din nou ca eventualele reduceri de dobanda la inceputul anului 2009 nu vor fi agresive avand in vedere presiunile inflationiste", comenteaza Chidesciuc.
Si reprezentanta RBS Bank spune ca premisele unei reduceri de dobanda din partea BNR in viitorul apropiat sunt reduse, fiind posibil sa asistam la prima diminuare a dobanzii-cheie cel mai devreme in februarie, cu sanse sa se intample chiar mai tarziu.
Economistul-sef al BRD-GSG, Florian Libocor, apreciaza ca exista inca sanse sa vedem inflatia in jurul la 7% in decembrie si ca "BNR ar putea incepe sa reduca dobanda de politica monetara din primul trimestru din 2009.
Avand in vedere maririle de pensii, salarii si deficitul bugetar asteptat sa depaseasca 3% din PIB in 2008, riscul ratarii tintei de inflatie pe 2009 se mentine, in opinia analistilor. "Un semnal de alarma a fost dat de faptul ca toate masurile de inflatie de baza au crescut in octombrie si, daca aceasta tendinta va continua, nu este exclusa o majorare a ratei de dobanda de politica monetara", spune Chidesciuc. In schimb, Constantinescu spune ca nu crede ca se pune problema unei majorari de dobanda avand in vedere ca efectiv conditiile monetare sunt mult mai restrictive cu dobanzile din piata semnificativ peste dobanda-cheie si asta datorita unui management al lichiditatii foarte restrictiv.
Tinta de inflatie stabilita de BNR este de 3,8% pentru acest an si 3,5% pentru 2009, cu o variatie de +/- un punct procentual.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO