Eveniment

Analiştii economici pun la îndoială scenariul guvernului: Căderea economică va fi mai mare şi va trage deficitul bugetar după ea. Finanţarea va veni greu

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Răzvan Botea, Iulian Anghel

17.04.2020, 00:20 3771

♦ Analiştii economici cred că estimarea guvernului privind o cădere economică de doar 1,9% în acest an este prea optimistă ♦ Pe cale de consecinţă, deficitul bugetar (6,7% din PIB, în opinia guvernului) va fi mult mai mare.

Prognoza FMI care estimea­ză o cădere economică de 5% a România în acest an este mai aproape de ade­văr, spun Adrian Codîrla­şu, pre­şe­dintele CFA România, şi Aurelian Dochia, analist economic. „Mă uit la prognozele guvernului ca­re văd o cădere de 1,9% şi mă uit şi la ce­le ale FMI, de scădere cu 5%. Aş mer­ge mai degrabă spre prognoza FMI, mai ales că această criză va afecta în­crederea con­sumato­rilor iar consu­mul îşi va reveni mai greu“, comentează Adrian Codîrlaşu.

Aurelian Dochia spune că cifrele furnizate de guvern arată că acesta începe să conştientizeze impactul eco­no­mic al pandemiei, chiar dacă, în opinia sa, cifrele sunt optimiste.

„Sunt cele mai realiste cifre din tot ce a fost menţionat până acum. În sfâr­şit începe să fie recunoscută amploarea dezastrului, deşi, cred eu, încă cifra pri­vind contracţia economică este prea mică şi de la asta pornesc şi celelalte cifre. Eu cred că scăderea economică din 2020 va fi mai mare decât 1,9%, mai degrabă aş tinde spre cei 5% pe care îi indică FMI şi, în aceste condiţii, toate celelalte lucruri se înrăutăţesc. Dincolo de toate aceste cifre este vorba de nişte oameni care vor avea dificultăţi“, comentează Aurelian Dochia.

Datele prezentate miercuri de ministrul finanţelor prognozează o scă­dere economică de 1,9% şi o majorare a deficitului bugetar de la 3,6% din PIB, estimare la începutul anului, la 6,7% din PIB.

Veniturile în bugetul consolidat ar urma să scadă cu puţin peste 23 de mi­liarde de lei, iar cheltuielile să crească cu 12,5 miliarde de lei.

Dar o reducere de venituri de 23 mld. lei înseamnă, în procente, o scă­dere faţă de sumele aşteptate la început de an (360 mld. lei), de doar 6,4%. Doar cu 6,4% scad veniturile bugetului şi atât de puternică va fi recuperarea, în a doua parte a anului, încât ea va compensa căderea cu două cifre din primul semestru?

În privinţa cheltuielilor, acestea, es­ti­mează Ministerul de Finanţe, vor creş­te cu 12,3 miliarde de lei. La cheltuieli bu­getare, la început de an, de 400,7 miliarde de lei, creşterea este de 3,1%. Atât de puţini bani în plus cer nevoile noi ale bugetului?

Aşa că economiştii ridică din sprânceană la datele guvernului.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, spune că prognozele echipei sale merg spre o contracţie economică de 6% în 2020.

„Calculele sunt relativ simple. Dacă înainte de criză ţinta de deficit era de 3,6%, iar opinia Consiliului Fiscal era că acesta se va apropia de 4,6% din PIB, la o creştere economică de 4,1%, acum noi vedem o scădere de 6%. La fiecare punct procentual în minus pen­tru scăderea economică se adaugă 0,35 puncte procentuale în deficit. Astfel, am ajunge la un deficit de peste 8% din PIB, la care se adaugă plata şomajului tehnic, achiziţiile de aparatură medicală şi înlesnirile la plata taxelor. Estimarea FMI pe acest pachet este de 2% din PIB, deci ajungem la peste 10%“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO