Eveniment

Analistii: Cresterea PIB va incetini puternic

28.08.2008, 19:06 14

Ritmul de crestere economica in Romania va incetini puternic in urmatoarele sase luni, desi evolutiile actuale sunt satisfacatoare, iar inflatia se va reduce in trimestrul al treilea, potrivit mai multor economisti intervievati de institutul CESifo al Universitatii de la M?nchen.
Analistii prognozeaza o rata a inflatiei anualizata de 7% in Romania pentru trimestrul al treilea al acestui an, fata de 7,2% in perioada aprilie-iunie. La nivelul Europei de Est, media estimata este de 6,3%, comparativ cu 5,8% in trimestrul precedent.
BNR a revizuit in crestere, la inceputul lunii august, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 6% la 6,6%.
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a declarat saptamana trecuta ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a inregistrat in primul semestru al anului un avans de 8,6%, dupa o crestere economica de 8,9% in trimestrul al doilea.
Avansul economic inregistrat anul trecut a fost de 6%, iar estimarile Comisiei Nationale de Prognoza indica pentru 2008 o crestere de 6,5%.
Institutul National de Statistica va publica la 1 septembrie datele privind cresterea economica din primul semestru din acest an si din perioada aprilie-iunie.
Chiar daca indicele calculat de institutul german releva o usoara deteriorare a climatului economic in Europa Centrala si de Est, evaluarile analistilor privind situatia actuala a economiei in aceasta regiune raman favorabile.
In schimb, pentru urmatoarele sase luni, asteptarile specialistilor indica, in medie, o incetinire a avansului economic.
Alaturi de Romania, economistii anticipeaza ca ritmul de crestere a PIB se va tempera in Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania si Polonia.
Cehia si Slovacia se bucura de evaluari pozitive, cu perspective de crestere in urmatorul semestru, in timp ce in Bulgaria ritmul de dezvoltare economica va ramane constant, potrivit studiului german.
Pentru Europa de Vest, indicatorul climatului economic a scazut in iulie pentru a patra luna consecutiv, iar perspectivele economice s-au inrautatit.
Cu toate acestea, economistii chestionati de CESifo au mentinut evaluari satisfacatoare ale avansului economic pentru majoritatea statelor din regiune, exceptiile fiind Italia, Spania, Portugalia si Irlanda, unde se asteapta evolutii negative.
In ceea ce priveste zona euro, indicele climatului economic a inregistrat un declin general, iar studiul prezinta perspective negative pentru aproape toate statele care au adoptat moneda unica.
La nivel global, economistii considera evolutia generala a economiei ca satisfacatoare, insa perspectivele pentru urmatoarele sase luni sunt negative, indicand accentuarea incetinirii. Prognoza a fost, astfel, redusa pentru al treilea trimestru consecutiv.
Indicele Ifo al climatului economic global a scazut, in luna iulie, la cel mai redus nivel din 2001 pana in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO