Eveniment

Analiştii CFA estimează deprecierea cursului la 4,97 lei/euro în 12 luni, inflaţie de 3,37%, scădere economică de 5,2% şi şomaj în creştere cu 8,3% la finalul anului

Adrian Codîrlaşu: Peste 90% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuală.

Adrian Codîrlaşu: Peste 90% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuală.

Autor: Cristina Bellu

13.05.2020, 00:05 736

„Indicatorul antici­paţiilor a crescut cu 16,6 puncte până la valoarea de 41,3 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul an­tici­paţiilor a crescut cu 1,4 puncte).“

Analiştii financiari estimează de­precierea leului până la un curs mediu de 4,97 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 3,37%, potrivit Asociaţiei CFA Society.

Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,91 lei/euro.

„Peste 90% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9180, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9710“, transmit analiştii CFA.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

În ceea ce priveşte Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA pentru luna aprilie, acesta a crescut faţă de luna anterioară cu 11,6 puncte până la valoarea de 32,4 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indica­torul a scăzut cu 14,2 puncte, evoluţie datorată în special componentei de anticipaţii a Indicatorului. „Astfel, indicatorul condiţiilor curente a crescut, faţă de luna anterioară cu 1,4 puncte, pâ­nă la valoarea de 14,6 puncte (faţă de ace­eaşi lună a anului anterior, indi­catorul condiţiilor curente a scăzut cu 45,3 puncte).

„Indicatorul antici­paţiilor a crescut cu 16,6 puncte până la valoarea de 41,3 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul an­tici­paţiilor a crescut cu 1,4 puncte)“, spun analiştii CFA.

Sunt de remarcat şi anticipaţiile de majorare a primei de risc a României. Astfel, aproximativ 77% dintre partici­panţi prevăd o creştere a preţului CDS cu scadenţă de 5 ani. De asemenea, peste 65% dintre analişti consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate.

În cadrul sondajului pentru luna a­prilie, CFA Society a interogat analiştii şi cu privire la impactul econo­mic al pan­demiei de COVID-19, defi­citul bu­ge­­tului de stat anticipat pentru 2020, evo­­luţia PIB pentru anul în curs, precum şi rata şomajului la finalul lui 2020.

Răspunsurile centralizate arată că cea mai mare parte a respondenţilor antici­pează un impact economic al coronavirusului care se va resimţi puternic până în T1/2021, deficitul bugetului de stat pentru 2020 este de 7,8%, PIB-ul va scădea cu 5,2% în timp ce rata şomajului va creşte cu 8,3% până la finalul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO