Eveniment

ANAF, parte civilă în procesul cu Polaris. Autoritarea fiscală vrea de la companie 109 mil. lei

ANAF, parte civilă în procesul cu Polaris. Autoritarea...

Autor: Răzvan Botea

03.08.2020, 00:05 3234

♦ Un acţionar şi fostul preşedinte al societăţii sunt acuzaţi de procurorii DNA de evaziune fiscală. Este al doilea dosar penal în care este implicată compania.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva lui Eduard Martin, asociat al firmei Polaris Holding şi Daniel Banaga, fost director general, cu suma de 109,3 mil. lei.

Acuzaţia care este adusă celor doi în cel de-al doilea dosar penal în care este implicată compania este de evaziune fiscală. Procurorii notează în rechizitoriu faptul că societatea a încheiat contracte cu tarife supraevaluate pentru salubrizare.

În consecinţă, veniturile companiei au crescut foarte mult şi, pentru eludarea taxelor şi impozitelor aferente, inculpaţii ar fi înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive prin care să diminueaze valoare obligaţiilor societăţii Polaris M Holding către bugetul de stat şi, totodată, să transfere din societatea Polaris M Holding sume importante de bani, se arată într-o informare a Di­recţiei Naţionale An­ticorupţie (DNA).

Acesta este al doilea proces în care este im­plicată com­pania Polaris. În primul, din 2015, a fost trimis în judecată fostul primar al Constanţei Radu Mazăre pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese, împreună cu Eduard Martin, acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu.

Compania, care are ca obiect de activitate colectarea deşeurilor nepericuloase, a avut în 2019 cifra de afaceri de 148,5 mil. lei şi un profit net de 3,8 mil. lei. Polaris are 1.100 de angajaţi, faţă de aproape 1.300, câţi avea în 2018. În 2018 compania a raportat o cifră de afaceri de 146 mil. lei şi un profit de 8,3 mil. lei. Compania este controlată de Maria Lăţea (75%) şi soţul acesteia, Eduard Martin, asociat în firmă cu 25%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO