Eveniment

ANAF nu va mai cere comercianţilor datele de identificare a titularilor de carduri

ANAF nu va mai cere comercianţilor datele de...

Autor: Gândul

29.07.2016, 00:03 216
În urma consultărilor cu patronatele din domeniul bancar, Ministerul Finanţelor şi ANAF susţin că au luat în con­siderare să nu mai ceară co­mer­cianţilor datele de identificare ale cum­pără­torilor care fac plata cu cardul bancar, prevedere cuprinsă într-un proiect de hotărâre privind normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Potrivit Ministerului Finanţelor, proiectul, aflat în dezbatere publică, are în vedere creş­te­rea gradului de confor­mare a operatorilor eco­no­mici, redu­ce­rea evaziunii fiscale şi scoaterea la su­prafaţă a veniturilor ce nu sunt întot­deauna declarate de agenţii economici. „În urma consultărilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016, Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF au luat deja în considerare modificarea articolului 4, alin. 3, din Anexa menţionată în materialele de presă în sensul eliminării unor date (spre exemplu, numărul cardului bancar din motive de securitate), inclusiv netrans­mi­terea unor date pe care instituţia emitentă nu le deţine”, susţin Finanţele.

Potrivit proiectului de hotărâre privind nor­­mele metodologice pentru aplicarea Or­do­nanţei nr. 28/1999 Fiscul urmează să pri­mească, necondiţionat, „toate detaliile dis­po­ni­bile cu privire la identitatea deţinătorului car­dului” ori de câte ori se efectuează o plată elec­tronică.

Astfel, potrivit modificărilor preconizate în actul normativ, „în cazul plăţilor electronice, e­fec­tuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea care gestionează cer­tifi­carea/autorizarea tranzacţiei, comunică A­gen­ţiei Naţionale de Administrare Fiscală, simul­tan cu transmiterea tranzacţiei către insti­tuţia ac­ceptantă, date despre ID-ul ter­mi­nalului, ID-ul comerciantului, numărul, va­loa­rea, data, ora, minutul emiterii bonului fis­cal, instituţia accep­tantă, numărul cardului utilizat pentru efectuarea plăţii, cod auto­rizare plată, toate de­ta­liile dispo­nibile cu privire la iden­ti­tatea deţină­torului cardului”.

Practic, Fiscul ar avea acces ne­con­diţionat la toate detaliile privind tran­zac­ţiile electronice din România, aici incluzând atât datele operatorului, cât şi datele personale ale posesorului de card bancar, fără notificarea, per­misi­unea utilizatorului sau mandat de la o instanţă. Noile norme metodologice vin în contextul în care operatorii economici sunt obligaţi să înlocuiască vechile case de marcat cu rolă cu noi aparate de marcat electronice, dotate cu jurnal electronic.

„Sistemul informatic asigură posibilitatea obţinerii de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a datelor înregistrate în jurnalul elec­tronic, fără notificarea sau permisiunea utilizatorului. Funcţia este activată controlat, prin remodelarea profilului existent pe serverele ANAF, deci fără accesarea aparatului de marcat, şi permite obţinerea supli­mentară de date fiscale prin raportare la anumite intervale de timp prestabilite, cu o ritmicitate şi într-un format diferite faţă de cele standard”, se arată în proiectul de act normativ, publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO