Eveniment

ANAF: Cum este utilizat codul de TVA de către cei care fraudează bugetul

ANAF: Cum este utilizat codul de TVA de către cei care...
26.01.2016, 00:04 2110

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a prezentat ieri cu titlu de exemplu un caz de evaziune fiscală din domeniul TVA cu precizarea că nu poate oferi detalii despre alte cazuri ce au fost înaintate parchetelor şi se află în faza de instrumentare.

Potrivit instituţiei, inspectorii antifraudă au identificat şi stabilit un prejudiciu de peste 24 milioane euro (108 milioane lei), reprezentând taxa pe valoarea adăugată aferentă comercializării de legume şi fructe către marile lan­ţuri de retail (Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora, Mega Ima­ge) din 2012 până în 2014.

„Circuitul era controlat de un grup restrâns de persoane de origine turcă şi reprezenta liderul de piaţă în acest domeniu, pentru unii retaileri fiind chiar cel mai important furnizor, după valoarea contractelor.“

Sistemul de fraudare funcţiona pe două paliere distincte. Primul palier era constituit din 58 societăţi tip „fantomă“, fără active, înfiinţate pe numele unor persoane cu situaţie materială precară, fără studii şi fără venituri (cetăţeni români sau arabi, refugiaţi din zone de conflict), care primeau între 100 şi 200 de lei pentru fiecare firmă. „Firmele din primul palier, care fie nu declarau obligaţiile fiscale, fie refuzau să le plătească şi intrau în insolvenţă, aveau rolul de a asigura un circuit de furnizori şi facturare pentru trei firme din al doilea palier, menit să confere aparenţa legalităţii şi seriozităţii necesare colaborării cu marile lanţuri de retail. Timp de doi ani şi jumătate, au fost descărcate şi comercializate săptămânal în România cca 570 tone legume şi fructe (28 de TIR-uri), cu predilecţie banane şi portocale provenite din UE (Franţa, Olanda, Grecia şi Italia) şi citrice importate de la o firmă din Turcia, controlată de tatăl uneia dintre persoanele implicate.“

În fapt, în cazul achiziţiilor intracomunitare, TVA aferentă se înregistra cu taxare inversă, urmând să fie colectată la vânzarea produselor, iar sustragerea de la achitare se realiza prin înregistrarea de achiziţii cu TVA deductibil de la firmele tip „fantomă“ interpuse pe lanţul de comercializare. În cazul importurilor, obligaţiile fiscale erau preluate de aceleaşi firme tip „fantomă“, iar societăţile de pe cel de-al doilea palier solicitau compensarea debitelor fiscale.

Valoarea livrărilor din ultimul an către retaileri a fost de cca 100 milioane euro, perioadă în care bugetul de stat a fost privat de plata TVA, înregistrându-se chiar solduri negative, respectiv TVA de recuperat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO