Eveniment

Ana Birchall preia din nou atribuţiile de ministru interimar la Justiţie

Ana Birchall preia din nou atribuţiile de ministru...

Autor: Andreea Smerea

25.04.2019, 12:23 247

Ana Birchall a preluat, joi dimineaţă, atribuţiile de ministru interimar al Justiţiei, într-o ceremonie care a avut loc la sediul ministerului condus până acum de Tudorel Toader. Fostul ministru a precizat că avea de ieri pe masă "dosarul cu problemele de la minister şi domnia sa le-a preluat".

"Doamna vicepremier a venit la minister, am avut o discuţie prin care am îndeplinit procedura de predare-primire a atribuţiilor ce revin la Ministerul Justiţiei (...) Aveam pe birou pregătite de ieri, pe de o parte, dosarul de acum doi ani , de predare, pe de altă parte, dosarul de astăzi cu problemele de la minister şi domnia sa le-a preluat. A fost o discuţie foarte agreabilă, am servit o cafea, noi ne cunoaştem foarte bine, exprim convingerea faptului că va continua ceea ce am dus până în prezent la minister. Dacă interimatul îi va permite, va veni şi cu elemente de noutate", a declarat Tudorel Toader.

Fostul ministru a precizat că a fost onorat să deţină această funcţie.

"E cineva care e iubit de toată lumea? Nu cred. Dacă e să îmi reproşez ceva, ca un bilanţ aşa, nu cred că veţi avea răgazul să vedeţi forma actualizată a raportului de activitate, doi ani şi două luni, la MJ. Dacă e să îmi reproşez ceva, sigur că oriunde şi oricând se pot face lucruri mai bine făcute", a completat Toader.

Preluarea atribuţiilor vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a luat act, miercuri, de demisiile celor trei miniştri Tudorel Toader, Rovana Plumb şi Natalia Intotero şi a semnat decretele prin care Ana Birchall, Eugen Teodorovici şi Radu Oprea sunt desemnaţi miniştri interimari la Justiţie, Fonduri Europene şi pentru Românii de Pretutindeni.

"Ministerul Justiţiei este un portofoliu extrem de important şi vă asigur că voi gestiona agenda instituţiei cu echilibru şi profesionalism pe perioada exercitării interimatului alături de colegii şi colegele mele din Ministerul Justiţiei. Un obiectiv important este asigurarea bunei funcţionări a activităţii curente a Ministerului. După cum ştiţi Ministerul Justiţiei este pe circuitul de avizare a iniţiativelor celorlalte ministere sau instituţii, iar din acest punct de vedere un obiectiv principal este asigurarea unei bune coordonări, astfel încât activitatea celorlalte ministere, agenda şedinţelor de guvern să nu fie afectate. Ne vom face treaba pe această perioadă cu aceeaşi bună credinţă şi cu acelaşi profesionalism", a declarat ministrul interimar al Justiţiei.

Ana Birchall a reamintit că a asigurat interimatul la Ministerul Justiţiei şi în februarie 2017, înainte ca portofoliul să fie preluat de Tudorel Toader.

Iniţial, Viorica Dăncilă i-a propus pe Oana Florea, Tit-Liviu Brăiloiu şi Eugen Nicolicea să preia ministerele Fondurilor Europene, Românilor de Pretutindeni şi Justiţiei, însă şeful statului a anunţat că nu va accepte aceste propuneri.

Liderii PSD au decis, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, reproşându-i acestuia faptul că Ministeul Justiţiei a întârziat avizele pentru anumite proiecte care trebuiau implementate, dar şi faptul că nu a înaintat ordonanţe de uregnţă pentru transpunerea în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală a prevederilor declarate constituţionale de către judecătorii Curţii Constituţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO