Eveniment

La un an de la primele restricţii de călătorie şi de la debutul pandemiei, noi măsuri intră în vigoare. Un lockdown îmbrăcat în poleială: magazinele se închid când soarele este la o suliţă de asfinţit, iar oamenii trebuie să se închidă în case la ora 20.00.La un an de la primele restricţii de călătorie şi de la debutul pandemiei, noi măsuri intră în vigoare

FOTO: 123rf

FOTO: 123rf

Autor: Georgiana Mihalache

28.03.2021, 20:17 2457

Intrarea rând pe rând a mai multor judeţe în scenariul roşu, cu o incidenţă de peste 3 la mia de locuiori, a determinat guvernul să adopte o serie de restricţii prin care vor să limiteze răspândirea virusului. Decizia autorităţilor a venit în urma mai multor întâlniri timp de câteva zile între membrii ministerelor care se ocupă de gestionarea pandemiei.

Pricipalul criteriu pentru a pune în practică restricţiile de călătorie este cel al incidenţei virusului. Astfel, în localităţile unde incidenţa este de peste 7,5 la mia de locuritori (în judeţul Ilfov, de exemplu, unde vineri, 26 martie, incidenţa era de peste 8 la mie), restricţiile de deplasare se respectă toată săptămâna, ceea ce înseamnă că magazinele vor fi închise la ora 18, iar circulaţia va fi oprită după ora 20.

În localităţile unde rata de infectare nu depăşeşte 4 la mia de locuitori, restricţiile sunt doar pentru weekend. Revenirea asupra acestor măsuri pe timpul weekendului se face când incidenţa scade sub 3,5 la mie.

După ce au anunţat măsurile într-o conferinţă de presă ţinută joi, autorităţile, prin vocea premierului Florin Cîţu, au anunţat că restricţiile intră în vigoare de duminică, 28 martie.

„Având în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziţie să se pregătească, am avut o discuţie cu domnul Arafat şi am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie“, potrivit lui Florin Cîţu.

În plus, sălile de fitness se închid unde incidenţa cazurilor de COVID-19 este mare. „Operatorii economici care au activitate de fitness ca şi profil vor avea activitate suspendată acolo unde incidenţa depăşeşte 4 la mie“, a spus Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Activitatea sălilor de fitness se va relua când incidenţa scade sub 3,5 la mie.

Cum a evoluat pandemia în ultimele trei luni?

De la începutul anului până în prezent, evoluţia pandemiei în România s-a evidenţiat în principal prin numărul scăzut de teste realizate la nivel naţional, la jumătatea capacităţii declarate de autorităţi de testare.

Ministrul sănătăţii a declarat în mai multe rânduri că testarea nu se face uniform şi nu avem o imagine reală asupra pandemiei, însă nu a prezentat un set de soluţii sau mă­suri luate pentru a creşte nivelul de testare. Joi, ministrul de resort a anunţat că lucrează la norme pentru ca farmaciştii să poată rea­liza teste antigen în cadrul unităţilor far­ma­ceutice, însă dezbaterile sunt în curs pentru a vedea cum se poate realiza acest proiect.

Dacă la 26 ianuarie numărul cazurilor nou depistate în 24 de ore era de 2.800 de pacienţi, în aceeaşi zi din luna martie numărul noilor cazuri a crescut mai mult decât dublu, până la 6.500. Iar indicatorii privind numărul bolnavilor internaţi şi ai celor cu forme grave din secţiile de terapie intensivă nu stau mai bine. Vineri, 26 martie, 1.364 de pacienţi se aflau în secţiile ATI, un număr aproape de maximul locurilor disponibile în întreaga ţară.

georgiana.mihalache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO