Eveniment

Americanii şi-au ales noul preşedinte. Ce va face el? Era Trump: Europa Centrală ar trebui să se aştepte la o concurenţă pentru investitori şi locuri de muncă

Nimeni nu ştie care sunt intenţiile lui Donald Trump, poate nici mă­car Donald Trump, un po­litician care şi-a schim­bat de nenumărate ori opiniile, une­ori chiar radical, în campania electorală, însă victoria omului de afaceri în cursa pentru Casa Albă i-a pus pe mulţi pe jar.

În Europa, teama că noul preşe­din­te al Statelor Unite, de acum cel mai puternic politician din lu­me, va dez­lăn­ţui protecţionismul şi va ridica ba­riere în calea comerţului ma­cină com­pa­niile nemţeşti. „Nu putem decât spe­ra că Trump nu-şi respectă pro­misiu­nile“, spune pentru Financial Times Thilo Brodtmann, directorul ge­neral al aso­ciaţiei producătorilor de maşini-unelte VDMA.

Producători auto germani şi-au construit fabrici în Mexic de unde pot deocamdată exporta pe piaţa ame­rica­nă  fără taxe vamale. Trump a promis că va restricţiona astfel de importuri pen­tru a proteja locurile de muncă de pe piaţa locală.

În ceea ce priveşte Europa Cen­trală în „Era Trump“, unii analişti se aş­teaptă la o concurenţă crâncenă pentru investitori şi locuri de muncă între această regiune şi SUA şi între ţările din regiune. Trump şi, spre exemplu, premierul Ungariei Viktor Orban au promis reduceri semnificative ale impozitelor pe venit.

„Într-o lume plină de astfel de incertitudini  pur şi simplu nu va mai fi loc pentru managementul de cumetrie al companiilor de stat sau pentru înlă­turarea a milioane de cetăţeni edu­caţi, creativi pentru că sunt „inamici“ incomozi din punct de vedere po­litic“, spune Maciej Kisilowski, profesor la Universitatea Central-Europeană.

În ceea ce-i priveşte pe oamenii de afaceri români, unii dintre ei cred că şi România are nevoie de un Trump, un om prosper, care a ştiut să facă bani, după cum îl descrie Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători .

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.