Eveniment

Americanii luptă 24/7 pentru a opri criza din sistemul bancar să ”infecteze” şi mai tare Wall Streetul: Autorităţile de reglementare americane se grăbesc să salveze First Republic şi negociază cu cel puţin trei bănci mari care licitează pentru tot sau o parte din creditorul californian. JPMorgan Chase, PNC şi Citizens au răspuns solicitărilor şi au depus oferte

Americanii luptă 24/7 pentru a opri criza din sistemul...

Autor: Ştefan Stan

01.05.2023, 09:18 1189

Autorităţile de reglementare americane care se grăbesc să salveze First Republic negociază cu cel puţin trei bănci mari care licitează pentru tot sau o parte din creditorul californian aflat în dificultate, scrie FT. 

FDIC, care conduce efortul guvernului, a primit oferte de la bănci, inclusiv de la JPMorgan Chase, PNC şi Citizens, potrivit a trei surse care cunosc situaţia.

În cursul zilei de duminică, autorităţile de reglementare au revenit la cel puţin unii dintre ofertanţi cerând oferte reconfigurate şi mai multe informaţii în timp ce comparau propunerile complexe, au declarat două persoane. Încă nu este clar că se va încheia un acord, iar alţi ofertanţi ar putea apărea.

JPMorgan, care a condus un efort de salvare a First Republic în urmă cu o lună, nu mai lucrează în calitate de consilier pentru First Republic, potrivit unei surse familiare cu situaţia, eliberând banca pentru a face o ofertă.

Persoane apropiate situaţiei spun că guvernul este hotărât să încheie procesul de vânzare a First Republic înainte ca banca să se deschidă luni dimineaţă.

First Republic şi unii oficiali guvernamentali au sperat că banca ar putea negocia un acord care să evite punerea sub sechestru. Dar acest lucru pare acum puţin probabil. Singurele oferte depuse până acum sunt condiţionate de închiderea First Republic de către FDIC şi de punerea sub administrare judiciară a acesteia.

Toţi ofertanţii şi-au condiţionat ofertele de faptul că fondul de asigurare al FDIC va acoperi o parte din pierderile potenţiale care ar putea fi generate de tranzacţie, poate prin preluarea tuturor sau a celei mai mari părţi din portofoliul de obligaţiuni de 30 de miliarde de dolari al First Republic, care are pierderi nerealizate de aproximativ 500 de milioane de dolari.

O întrebare este dacă FDIC şi Fed ar trebui să acorde o aşa-numită "scutire de risc sistemic", aşa cum au făcut luna trecută cu Silicon Valley Bank şi Signature Bank, care permite FDIC să garanteze toate depozitele, inclusiv cele de peste 250.000 de dolari. Unsprezece bănci mari, inclusiv JPMorgan şi PNC, au plasat luna trecută depozite de 30 de miliarde de dolari la First Republic, într-o încercare eşuată de a stabiliza banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO