Eveniment

Amenzi de până la 1.500 de lei pentru persoanele care nu se legitimează în faţa poliţistului

 Amenzi de până la 1.500 de lei pentru persoanele care...

Autor: Alexandru Costea, Mediafax

25.10.2019, 19:34 645

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru sporirea atribuţiilor poliţiştilor. Actul normativ prevede, printre altele, amendarea cu până la 1.500 de lei a persoanelor care refuză să furnizeze poliţiştilor sau jandarmilor date de identificare sau să se prezinte la sediul Poliţiei.

Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice a fost iniţiată de fostul ministru de Interne Carmen Dan şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

Actul normativ prevede că "refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu" se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei.

În forma anterioară a legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, sancţiunea era de maxim 500 de lei amendă.

Printre situaţiile în care poliţistul este îndreptăţit să legitimeze şi să stabilească identitatea unei persoane sunt când:

"- aceasta încalcă dispoziţiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală;

- există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;

- descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deţine asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcaţiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;

- aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spaţiu în care accesul este controlat;

- există obligaţia legală de a se stabili identitatea acesteia".

Poliţistul este obligat să aducă la cunoştinţă persoanei, verbal, motivul legitimării iar atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identităţii se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau "a declaraţiilor acesteia, precum şi a verificărilor poliţistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii".

O altă modificare legislativă vizează sancţionarea celor care organizează petreceri private şi folosesc aparatură muzicală care tulbură liniştea în cartiere rezidenţiale cu amenzi între 2.000 şi 3.000 de lei.

Legea în vigoare interzice "organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban".

De asemenea, în cazul repetării contravenţiei în termen de 24 de ore, se aplică o amendă de până la 6.000 de lei sau prestarea a 100 – 150 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

De asemenea, la legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române se introduc reglementări noi pentru metodele de imobilizare sau neutralizare a celor care ameninţă viaţa ueni persoane.

"Desfăşoară activităţi de negociere şi asigură intervenţia, pentru eliberarea persoanelor lipsite de libertate în mod ilegal, imobilizarea sau neutralizarea persoanelor care folosesc arme de foc ori alte mijloace care pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a persoanei; Desfăşoară activităţi specifice, potrivit competenţelor stabilite prin lege, ca reacţie la acte de terorism iminente sau în desfăşurare în scopul împiedicării ori limitării efectelor acestuia, neutralizării acţiunilor agresive şi/sau a mijloacelor şi dispozitivelor utilizate de terorişti", arată noul text de lege.

Totodată, forţele de ordine vor trebui:

"- să interzică, temporar, accesul sau prezenţa oricărei persoane în perimetrul locului săvârşirii unor infracţiuni sau contravenţii, dacă prin aceasta ar fi afectată desfăşurarea normală a activităţii organelor abilitate, legată de probarea faptelor;

- să interzică, temporar, pătrunderea într-un spaţiu delimitat, marcat sau pe care l-a indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, ori să dispună evacuarea temporară din acestea, a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieţii, sănătăţii sau integrităţii corporale, a sa ori a altei persoane;

- să avertizeze persoanele, prin orice mijloace de comunicare, să înceteze acţiunile ilegale;

- să oprească forţat şi să imobilizeze vehicule, inclusiv prin utilizarea mijloacelor din dotare, în condiţiile legii;

- să consulte specialişti ori experţi, să solicite şi, în condiţiile legii, să obţină obiecte, înscrisuri sau relaţii oficiale de la autorităţi ori instituţii publice, precum şi să solicite obiecte, înscrisuri sau relaţii de la persoane juridice de drept privat ori de la persoane fizice;

- să exercite orice alte drepturi şi să îndeplinească orice alte îndatoriri prevăzute de lege”.

Legea promulgată mai introduce o prevedere prin care poliţistul trebuie să aibă un comportament civilizat când îşi îndeplineşte atribuţiile.

"În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul este obligat să aibă un comportament civilizat, să dea dovadă de amabilitate şi solicitudine, respectiv să adopte o atitudine politicoasă şi fermă. Poliţistul trebuie să dovedească stăpânire de sine, capacitate de comunicare şi abilităţi de gestionare a situaţiilor conflictuale”, prevede textul normativ.

O altă prevedere introdusă printre atribuţiile poliţiştilor este că vor trebui să avertizeze persoanele, prin orice mijloace de comunicare, să înceteze acţiunile ilegale.

Pe 18 septembrie, CCR a respins sesizarea de neconstituţionalitate formulată de PNL şi USR cu privire la legea prin care poliţiştii obţin atribuţii sporite în misiune.

La momentul adoptării legii în Camera Deputaţilor, în luna iulie, PNL şi USR au reclamat abuzurile pe care poliţiştii le pot face prin această lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO