Eveniment

Amendă record: Gigantul american Apple a fost amendat cu 1,8 miliarde de euro pentru că a încălcat legislaţia UE în materie de streaming muzical. Producătorul de iPhone-uri a fost sancţionat pentru prima dată de Bruxelles pentru abuz de poziţie dominantă

Amendă record: Gigantul american Apple a fost amendat cu...

Autor: Ştefan Stan

04.03.2024, 21:26 138

Bruxelles-ul a amendat Apple cu peste 1,8 miliarde de euro pentru că a împiedicat concurenţa cu serviciile de streaming muzical ale rivalilor, aceasta fiind prima dată când producătorul iPhone a fost sancţionat pentru încălcarea legislaţiei UE, scrie FT. 

Margrethe Vestager, şefa autorităţii de concurenţă a blocului comunitar, a declarat că gigantul tehnologic a încălcat normele antitrust ale UE timp de un deceniu, "împiedicând dezvoltatorii să informeze consumatorii cu privire la serviciile muzicale alternative, mai ieftine, disponibile în afara ecosistemului Apple".

Ea a afirmat că acest lucru a reprezentat un abuz de poziţie dominantă a grupului în ceea ce priveşte streamingul de muzică în App Store.

Apple a răspuns că va face apel împotriva deciziei, anunţând ani de lupte juridice în instanţele UE. Acţiunile grupului au scăzut cu aproximativ 2,5% în tranzacţiile de dimineaţă.

Comisia a declarat că a depăşit procedura standard de aplicare a amenzilor pentru a oferi un factor de descurajare nu doar pentru Apple, ci şi pentru alte "companii de dimensiuni şi cu resurse similare".

Vestager a declarat că "partea tradiţională a amenzii" - aproximativ 40 de milioane de euro - a fost "destul de mică, nici măcar o amendă pentru depăşirea vitezei, o amendă de parcare". Prin urmare, comisia a majorat amenda totală la 1,84 miliarde de euro, ceea ce, potrivit lui Vestager, reprezintă 0,5% din cifra de afaceri mondială a Apple.

De asemenea, comisia a precizat că a luat în considerare faptul că "Apple a prezentat informaţii incorecte" în timpul procesului.

FT a raportat luna trecută că se aştepta ca amenda să fie de aproximativ 500 de milioane de euro. Ulterior, comisia a luat decizia de a aplica o sancţiune mai mare, potrivit a trei persoane familiare cu procesul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO