Eveniment

Ambasadorul Marii Britanii: Şi eu am pierdut beneficiul pentru copii; imigranţii să vină pentru a munci

Martin Harris: Relaţia dintre România şi Marea Britanie va rămâne puternică. Foto Răzvan Chiriţă

Martin Harris: Relaţia dintre România şi Marea Britanie va rămâne puternică. Foto Răzvan Chiriţă

Autor: Marius Fratila

08.04.2013, 00:07 1584

Ambasadorul britanic la Bucureşti Martin Harris afirmă într-un interviu acordat Mediafax că e normal ca guvernul de la Londra să se asigure că imigranţii vin să muncească, nu să primească ajutoare sociale, iar măsurile împotriva „turismului social“ vizează reformarea sistemului, nu pe români.

Harris afirmă că şi el a pierdut în acest an, din cauza reformării sistemului britanic de asigurări sociale, beneficiul acordat pentru că are trei copii, fiind normal ca în acest context al reducerii costurilor cu asistenţa socială britanicii să fie preocupaţi să fie corect şi modul în care imigranţii beneficiază de aceste ajutoare.

Interviul a fost acordat în contextul publicării vineri a unui studiu cerut de Ministerul de Externe de la Londra despre impactul ridicării restricţiilor tranzitorii pentru români pe piaţa muncii din Marea Britanie, care arată că datele privind o invazie după 2014 sunt exagerate. Ambasadorul Harris arată că întreaga dezbatere din ultimele luni pe această temă a servit şi la o mai bună cunoaştere între oamenii din cele două ţări.

Lucrurile sunt însă mult mai complicate întrucât, ipoteza că românii vor invada Marea Britanie după ridicarea, la 1 ianuarie 2014, a restricţiilor pe piaţa muncii a creat un val de acuzaţii în presa de la Londra şi în rândul politicienilor eurosceptici.

Ambasadorul susţine, dimpotrivă, că astfel de dezbateri sunt „sănătoase“ în ţări demo­cratice, cu presă activă, iar convingerea sa este că relaţia dintre România şi Marea Britanie va rămâne puternică şi nu va fi afectată pe termen lung de percepţiile apărute în ultima perioadă.

„Au fost foarte multe speculaţii cu privire la ce se va întâmpla când vor fi ridicate restricţiile tranzitorii la finalul acestui an. Noi am dorit să avem o analiză din partea cercetătorilor. Aşa că am angajat un grup de cercetători ai fenomenelor sociale, proveniţi din Marea Britanie, România şi Bulgaria, care să analizeze aspectele existente şi să vină cu o concluzie. În primul rând, aş vrea să spun că nu le-am cerut să vină cu o predicţie a numărului şi au menţionat clar în studiu de ce nu e posibil să fie făcută această predicţie. Pentru că la sfârşitul anului restricţiile vor fi ridicate nu doar în Marea Britanie, ci în toate ţările UE, iar deciziile pe care oamenii le vor lua vor depinde de economia de aici, din România, de cea din Bulgaria, dar şi din toate celelalte ţări membre.“

„Dar raportul indică principalele trăsături ale acestui fenomen al imigraţiei de până acum, că principalele destinaţii au fost Italia şi Spania. Sunt şi români care lucrează în Marea Britanie, dar e un număr mai mic. Şi raportul anticipează că imigraţia din cele două ţări va fi aproape similară cu cea care a venit din celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est care au aderat în 2004“, spune Harris.

Un raport al Institutului Naţional pentru Cercetare Economică şi Socială din Marea Britanie a confirmat, la finele săptămânii trecute, că speculaţiile privind un aflux masiv de români spre această ţară după 2014 sunt exagerate şi nefundamentate.

Studiul evidenţiază dificultatea realizării unei estimări numerice a viitoarei mobilităţi dinspre România şi Bulgaria, aceasta depin­zând de o multitudine de factori economici, politici şi sociali din cele două ţări şi din UE dar indică, în acelaşi timp, că Marea Britanie nu reprezintă o destinaţie predilectă pentru români şi bulgari şi că cei mai mulţi cetăţeni români şi bulgari care au dorit să migreze către Marea Britanie au făcut-o deja.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO