Eveniment

Ambasadorii lui Iohannis: Maior, Hurezeanu, Odobescu şi Motoc, trimişi în principalele capitale

George Maior (47 de ani), ambasador în SUA

Galerie foto

Autor: Iulian Anghel

01.05.2015, 00:04 461

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat ieri primele propuneri din mandatul său privind numirea unor ambasadori (14 propuneri la număr), printre care cea a lui Mihnea Motoc în Marea Britanie (în locul lui Ioan Jinga) sau a lui Bogdan Mazuru, rechemat din Franţa şi trims în Austria. Cele mai importante desemnări sunt cele a lui George Maior în SUA, Emil Hurezeanu în Germania şi Luminiţa Odobescu la UE. 

 

George Maior (47 de ani), ambasador în SUA

A fost director al SRI până în ianuarie când şi-a înaintat, inexplicabil, demisia, după opt ani de mandat. S-a speculat atunci că demisia i-ar fi fost cerută chiar de preşedinte. Este diplomat de carieră, fost senator PSD. Între 2000 şi 2004 a fost secretar de stat în MApN şi a coordonat aderarea României la NATO. Între 1992 -1997 a fost diplomat în MAE. A mai fost însărcinat cu afaceri la Ambasada României din Dublin.

 

Emil Hurezeanul (59 de ani), ambasador în Germania

Se numără printre cei mai apreciaţi ziarişti români şi este unul dintre cei mai avizaţi analişti de politică externă. Pentru mulţi el este o personalitate cunoscută încă din vremea regimului Ceauşescu când lucra la Radio Europa Liberă (cu sediul la München, pe atunci). A fost director al secţiei române a Radio Deutsche Welle şi, o scurtă periodă, consilier al premierului Adrian Năstase. Are şi cetăţenie germană, el obţinând azil în Germania în vremea comunismului.

 

Luminiţa Odobescu, ambasador la Uniunea Europeană

Doctor în economie, Luminiţa Odobescu este diplomat de carieră, specialist în afaceri europene. A fost, de-a lungul vremii, director în MAE la Departamentul pentru UE. A mai lucrat în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare. A fost responsabilă de gestionarea relaţiilor comerciale dintre România şi Uniune. A fost şi consilier al premierului Victor Ponta.

 

Mihnea Motoc (48 de ani), ambasador în Marea Britanie

Diplomat de carieră, Motoceste ambasador pe lângă UE din aprilie 2008 (funcţie ce va fi preluată de Luminiţa Odobescu) În perioada 2003-2008, a fost Reprezentant permanent al României pe lângă ONU, iar între 1999 şi 2001 a fost ambasador în Olanda. Anterior a deţinut diverse funcţii în cadrul Ministerului de Externe. Are studii la Universitatea George Washington (SUA) şi studii post-universitare în Drept Internaţional Public şi Privat, la Universitatea din Nisa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO