Eveniment

Ambadasorul Greciei în România: Economia voastră suferă de lipsă de finanţare

Grigorios Vassiloconstandakis, ambasadorul Greciei la Bucureşti. Foto: Andreea Alexandru

Grigorios Vassiloconstandakis, ambasadorul Greciei la Bucureşti. Foto: Andreea Alexandru

Autor: Catalina Mihai

21.07.2014, 00:03 267

Grecia a coborât în topul investitorilor străini în România de pe locul şapte pe locul al cincilea. De la un stoc al investiţiilor de 3,2 miliarde de euro în 2007, Grecia mai avea în 2012 investiţii totale de 2,5 miliarde de euro.

Într-un interviu pentru Mediafax, ambasadorul grec la Bucureşti Grigorios Vassiloconstandakis, a spus că o problemă cu care se confruntă toţi investitorii din România este lipsa de finanţare, soluţia fiind crearea unor structuri care să-şi asume sarcina creşterii absorbţiei fondurilor europene.

Grigorios Vassiloconstandakis susţine că, în pofida crizei, firmele greceşti au continuat să investească în România, deoa­rece aici găsesc „un mediu de afaceri favorabil“. Datele BNR arată însă investiţiile greceşti în România au scăzut în 2012 cu 400 mil. euro faţă de 2011, de la 2,9 mld. euro, la 2,5 mld. euro, Vârful a fost în 2007 când grecii investiseră în Ro­mânia 3,2 mld. euro. Totuşi investiţiile greceşti în România continuă să fie, ca volum, faţa celor americane sau britanice şi ocupă locul şapte în clasa­mentul investiţiilor străine în Româ­nia. Schimburile comer­ciale au rămas în anii crizei relativ stabile deşi la un nivel modest – 1,2-1,3 mld. euro anual, cu o balanţă aproape perfect echilibată - 604,3 mil euro importuri ale României din Grecia şi 604,5 mil. euro exporturi Ro­mâneşti în Grecia în 2013. Ambasadorul spune că una dintre problemele semnalate de toţi investitorii este finanţarea insuficientă, multe opor­tu­nităţi de business negăsind surse de finanţare. În 2009, băncile greceşti deţineau peste 25% din sistemul bancar românesc, pondere ce s-a redus semnificativ în vremea crizei. National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank sunt prezente şi în România. Eurobank Ergasias con­trolează Bancpost, în timp ce National Bank of Greece deţine Banca Românească.

În opinia ambasadorului grec, soluţia la problema finanţării constă în dezvoltarea unor structuri, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, care să-şi asume sarcina de a creşte absorbţia fondurilor UE.

Vassiloconstandakis declară că oamenii de afaceri greci şi băncile greceşti care operează în România pot da o mână de ajutor în acest sens, ca urmare a experienţei de succes de patru decenii în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor UE de către Grecia, în special în infrastructura de transport, de care România are nevoie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO