Eveniment

Alte critici pentru contractul Petrom - CE Craiova

10.03.2008, 19:17 16

Petrod, al doilea mare trader privat de electricitate de pe piata locala, cu afaceri de circa 90 mil. euro, a anuntat ca a inaintat AVAS, Ministerului Finantelor (MF) si Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) documente prin care solicita verificarea validitatii licitatiei de achizitie de energie electrica organizata de Petrom prin care Complexul Energetic Craiova a fost desemnat castigator.
La licitatie au participat cei mai importanti traderi de energie electrica - Electrica, CEZ Vanzare, Enel, E.ON, Petprod si EGL Power& Gas -, dar castigatorul a fost producatorul detinut de stat. Petprod sustine ca aceasta licitatie incalca un ordin ministerial prin care toti producatorii de stat sunt obligati sa vanda energie angro pe bursa de energie OPCOM. Piata de energie angro se refera exclusiv la tranzactiile cu energie dintre producatori si furnizori sau alte entitati, fara a fi inclusi consumatorii finali.
"Am trimis documente catre AVAS, MEF si ANRE prin care solicitam verificarea respectarii ordinului 408 in aceasta licitatie. Din punctul nostru de vedere, ordinul este foarte clar, iar ceea ce s-a intamplat in aceasta licitatie formeaza un precedent extrem de periculos pentru piata", spune Jack Cutisteanu, directorul general al Petprod. Potrivit acestuia, ordinul trebuie respectat in continuare de producatorii de stat, chiar daca cele trei complexuri energetice au trecut din portofoliul MF in cel al AVAS. "Nu este nimic in neregula cu acest contract pentru ca se refera la un consumator eligibil, deci nu se incalca in niciun fel ordinul 408. Licitatia cu Petrom este una la fel de corecta ca si cele prin care furnizam energie celorlalti clienti eligibili, cum ar fi combinatele siderurgice. Noi ce ar trebui sa facem cu energia? S-o vindem exclusiv furnizorilor?", spune Ion Dinulescu, directorul general al CE Craiova.
Pe de alta parte, Petprod sustine ca atata vreme cat este vorba de energie disponibila aceasta ar trebui vanduta doar pe OPCOM. Petrod se alatura companiilor Electrica si CEZ Vanzare, care au pus sub semnul intrebarii aceasta licitatie. Electrica a anuntat ca ar putea contesta licitatia.
Contractul castigat de CE Craiova este valabil doi ani si are o valoare de peste 110 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO