Eveniment

Alina Timofti, partener şi coordonator , NNDKP Consultanţă Fiscală: Mă aştept ca în perioada următoare să fie controale din partea autorităţilor pe subiectul măsurilor de susţinere a economiei: şomajul tehnic, rambursare de TVA, amânare la plata impozitelor

Videoconferinţa ZF/NNDKP Legal & Tax: Cum gestionează România impactul pandemiei asupra economiei locale?

Alina Timofti, partener şi coordonator , NNDKP...

Autor: Răzvan Botea

15.10.2020, 10:45 107

Alina Timofti, partener şi coordonator , NNDKP Consultanţă Fiscală: Mă aştept ca în perioada următoare să fie controale din partea autorităţilor pe subiectul măsurilor de susţinere a economiei: şomajul tehnic, rambursare de TVA, amânare la plata impozitelor

Alina Timofti, partener şi coordonator , NNDKP Consultanţă Fiscală, a spus în cadrul evenimentului ZF/NNDKP Legal & Tax „Cum gestionează România impactul pandemiei asupra economiei locale?”, că este de aşteptat ca în perioada următoare autorităţile să întreprindă controale la companiile care au beneficat de măsuri de sprijin din martie încoace, cum ar fi şomajul tehnic, rambursarea de TVA cu control ulterior sau amânarea plăţii taxelor şi impozitelor.

„Au fost mai multe măsuri cu impact la nivelul întregii eocnomii. Sunt foarte importante, unele dintre le încă sunt în derulare, unele vor fi prelungite. Mă aştept ca în perioada următoare ca ele să constituie obiectul unor controale, aşa cum este şi normal. Nu neapărat controale numai din partea ANAF, ci din partea mai multor autorităţi, cum ar fi Inspecţia Muncii. Prin urmare este un subiect pe care îl vom întâlni în perioada următoare”, a spus Alina Timofti.

Ea a realizat, în cadrul evenimentului, o trecere în revistă şio scurtă analiză a programelor guvernului român pentru susţinerea economiei.

„Una dintre cele mai importante măsuri aplicate în piaţă este şomajul tehnic. Suportarea a 75% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu, a fost o măsură larg utilizată de sectoarele afectate. Din ce ştim, acum se mai foloseşte în HoReCa, deci mai sunt sectoare care încă au dreptul să utilizeze şomajul tehnic.”

Ce a mai spus Alina Timofti la ZF/NNDKP Legal & Tax: Cum gestionează România impactul pandemiei asupra economiei locale:

Din ceea ce am cercetat noi, rezultă în mod categoric că România nu a diferit semnificativ cu ceea ce au făcut alte state europene ca răspuns la criză, mai ales în privinţa tipurilor de măsuri adoptate. Sigur că dacă vorbim de anvergură, nu ne putem compara cu Germania sau Franţa.

În mai toate analizele pe care le văd, procentul din PIB al măsurilor guvernului sunt de aproximativ 5% din PIB. Dacă vorbim de economile avansate din Europa, au avut intervenţii de 10-12% din PIB.

Au existat măsuri care au asigurat o anumită lichiditate în piaţa financiară şi la nivelul companiilor: rambursare de TVA cu control ulterior, progranul IMM Invest, amânarea plăţii taxelor şi impozitelor, posibilitatea amânării ratelor bancare şi chiriilor, achiziţia de bonduri de pe piaţa secundară de către BNR.

Cu siguranţă că IMM Invest este o idee bună şi un program bun. El s-a adresat nu neapărat companiilor în dificultate ci companiilor care  aveau deja proiecte bancabile şi înaintea crizei. Cu siguranţă obţii o dobândă mai bună, dar totuşi proiectul trebuia să fie bancabil şi în condiţii normale.

Au existat granturi pentru IMM-uri din fnduri UE, finanţarea la plata chiriilor în peiroada stării de urgenţă în anumite condiţii. Impactul a fost limitat de condiţii.

Deşi au putut beneficia de amânarea la plata impozitelor, multe companii au preferat să plătească şi să beneficeze de bonificaţie pentru plata la timp. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO