Eveniment

Alexandru Reff, Deloitte România şi Moldova: Mediul de business a făcut faţă foarte bine pandemiei, cea mai mare provocare din ultimii ani

Deloitte/ZF CFO Summit 2021

Alexandru Reff, Deloitte România şi Moldova: Mediul de...

Autor: Răzvan Botea

03.03.2021, 10:09 60

Alexandru Reff, country managing partner, Deloitte România şi Moldova, a spus, în cadrul celei de-a doua ediţii a CFO Summit că mediul de business a făcut foarte bine faţă provocării legate de pandemie, care a fost una dintre cele mai mari provocări din ultimii ani.

„În ansamblu şi cu riscul inerent încercării de a trage concluzii despre o criză care nu şi-a produs încă ultimele manifestări, cred că putem spune că mediul de business a făcut faţă bine sau chiar foarte bine celei mai mari provocări din ultimii ani.”

Ce a mai spus Alexandru Reff la CFO Summit 2021:

În primăvară ne aşteptam ca actuala criză să fie mai severă decât criza din 2009, acum cu aşteptările rezonabile putem să estimăm că suntem în prezenţa unei crize mai puţin dramatice şi mai de mai scurtă durată.

Diversele măsuri de sprijin ale economiei, moratoriile bancare, garanţiile şi subvenţiile de dobândă au avut un impact de lichidate de 9-10 mld. euro, mai modeste decât intervenţiile din alte ţări, dar acest lucru din cauză că spaţiul bugetar era afectat de politicile populiste din guvernările anterioare.

Şocul economiei a găsit companiile într-o formă bună sau foarte bună, cifrele din 2019  pictând cel mai bun tablou pentru mediul de business.

O relansare poate fi finanţată cu ajutorul unui sistem bancar bine capitalizat, cu ajutorul unor scheme de sprijin guvernamental, pe care însă le-aş vedea flexibilitate suplimentar. Cu ajutorul fondurilor europene disponibile în sume mai mari ca oricând, dar care necesită proiecte ambiţioase şi reformatoare.

A fost un cumul de factori nedecuplabil de evoluţiile globale care au făcut ca economia românească să performeze mai bine, pentru că de mulţi ani nu mai putem vorbi de România fără să ne referim şi la economiile partenere. Cred că în general am văzut o funcţionare a pieţelor globale mai bună decât aşteptările destul de anxioase pe care le-am avut. Apoi o formă bună a economiei, dincolo de dependenţa de consum. Cred că economia românească era într-un elan de creştere.

Cred că a fost mai uşor de contemplat perspectiva unei reveniri apropiate şi susţinute. Acest lucru a alimentat optimismul şi încrederea care sunt ingredientele esenţiale al performanţelor de business.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO