Eveniment

Alexandru Reff, country managing partner Deloitte România şi Moldova: Pandemia a adus o creştere a cererii de asistenţă juridică. Vedem profesia de avocat de business operând cu motoarele turate la maxim şi, din nefericire, cu un deficit de personal

Videoconferinţa Reff & Asociaţii | Deloitte Legal – ZF Ce înseamnă a fi avocat de business, dar şi director juridic într-o companie mare şi cum a evoluat această profesie în ultimii 15 ani?

Alexandru Reff, country managing partner Deloitte...

Autor: Răzvan Botea

15.12.2021, 10:27 184
Alexandru Reff, country managing partner al Deloitte România şi Moldova, a spus, în cadrul evenimentului Reff & Asociaţii Deloitte Legal – ZF Ce înseamnă a fi avocat de business, dar şi director juridic într-o companie mare şi cum a evoluat această profesie în ultimii 15 ani? că cererea de avocaţi de business a crescut în pandemie, iar porfesioa este cu motoarele turate la maxim în acest moment, însă cu un oarecare deficit de personal.
 
„Stagnarea creşterii şi erodarea profitabilităţii din criza anterioară a dus la oarecare subinvestire în noi generaţii de avocaţi de business, cel puţin în anumite sectoare. Pandemia, pe care eu am văzut-o la început aducând o criză în economie, a produs  de fapt o creştere e cererii de asistenţă juridică şi vedem profesia operând cu motoarele turate la maxim şi, din nefericire, cu un oarecare deficit de personal.”

Ce a mai spus Alexandru Reff:

Avocatura de business evoluează, în linii mari, odată cu economia. A existat un boom pânî în 2008-2009  apus la grea încercare profesia, însă aceasta s-a dovedit rezilientă fiindcă, aşa cum ştim cu toţii, de avocaţi este nevoie în toate fazele ciclului economic.

Revenirea economică care a urmat acestei crize a fost lentă, iar dinamica cererii şi ofertei a rămas afectată, cu impact asupra onorariilor şi profitabilităţii profesiei de avocat.

Stagnarea creşterii şi erodarea profitabilităţii din criza anterioară a dus la oarecare subinvestire în noi generaţii de avocaţi de business, cel puţin în anumite sectoare. Pandemia, pe care eu am văzut-o la început aducând o criză în economie, a produs  de fapt o creştere e cererii de asistenţă juridică şi vedem profesia operând cu motoarele turate la maxim şi, din nefericire, cu un oarecare deficit de personal.

Piaţa este mult mai complexă astăzi şi ci siguranţă mai intens concurenţială decât acum 15 ani. Sunt mult mai multe competenţe care sunt internalizate, nu puţine companii având departamente juridice de talia unei case de avocaţi mari. În acelaşi timp, piaţa este mai fragmentată, pentru că nu am asistat la fuziuni.

Astăzi cerinţele clienţilor sunt mult mai sofisticate. Nu se mai solicită informaţii generale.

Ceea ce rămâne constant este rolul esenţial pe care îl joacă avocaţii şi juriştii între stat şi individ sau între stat şi mediul de afaceri. Statul cheltuieşte tot mai mult, şi pentru  asta are nevoie să colecteze tot mai mult, reglementează tot mai strict şi mai intruziv şi sancţionează mai sever, aşa că mă aştept ca impactul profesiei de avocat să crească în perioada următoare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO