Eveniment

Alexandru Ciucu, singurul designer român de la nunta regală

Autor: Cristina Rosca

01.05.2011, 23:38 1567

Singurul designer român prezent cu pro­dusele sale la nuntaregală de la Londra dintre prinţul William şi Kate Middleton, ceamai mare desfăşurare mon­dială de rochii, pantofi, pălării şibijuterii la modă din ultimii ani, a fost Alexandru Ciucu, potrivitcelor mai recente informaţii obţinute de ZF.

Designerul, furnizor oficial al Casei Regale din România, a fostcel care l-a îmbrăcat pe principele Radu Duda.

"Pentru această ocazie eu l-am îmbrăcat pe principele Radu alRomâniei. De această dată însă nu l-am îmbrăcat şi pe RegeleMihai", a spus Alexandru Ciucu. "Special pen­tru nuntă i-am creatprincipelui un smo­king al cărui preţ a fost de 1.500 de euro.Acesta a fost realizat din lână cu mohair, în timp ce reverele suntdin satin de mătase", a spus designerul. El a mai spus că laeve­ni­ment principele a purtat mai multe costume rea­lizateanterior tot de el. Ciucu nu a explicat cum a ajuns furnizor alCasei Regale.

Principele Radu Duda a fost prezent pe parcursul a patru zile(27 aprilie-30 aprilie) la Londra, alături de Regele Mihai alRomâniei şi principesa Margareta.

Nunta regală, urmărită live de un milion de persoane, a fostcompusă din trei evenimente: ceremonia de la Westminster Abbey,unde au participat 1.900 de invitaţi, masa oferită de reginaElisabeta a II - a la Palatul Buckhingham şi ceremonia de searăoferită de Prinţul Charles, unde au participat 300 de persoane.Selecţia invitaţilor a fost foarte dură, aceştia fiind verificaţiiniţial dacă au sânge albastru.

Principele Radu al României nu a luat parte la ceremonia nunţiice s-a desfăşurat la Westminster Abbey şi nici la masa oferită deregina Elisabeta a II-a la Palatul Buckhin­gham, potrivitinformaţiilor publicate pe blogul său. Pentru petrecerea de searanu există informaţii dacă vreunul dintre români a fost prezent.

La nunta regală din Marea Britanie, cel mai aşteptat evenimental anului, urmărit de circa 2 miliarde de oameni din întreaga lume,au fost invitaţi patru români - trei membri ai familiei regale aRomâniei (Regele Mihai al României, principesa Margareta şiprincipele Radu Duda) şi contesa Kalnoky, administratorulpro­prietăţilor prinţului Charles din Transil­vania. La eveniment afost invitat şi contele Kalnoky, soţul contesei, însă acesta estecetăţean ungur născut la München, deşi în presă a apărut informaţiapotrivit căreia ar fi român. Soţia sa are cetăţenie română şi estenăscută la Târgu-Mureş.

Ţinuta principesei Margareta, soţia principelui Radu, laeveniment a fost realizată de un designer străin. "Deşi avem ocolaborare îndelungată (cu casa regală, n.red.), ţinutele pentrununta regală de la Londra nu au fost realizate de mine", a spusdesignerul Doina Levinţa. Creatoarea de modă nu dă numeledesignerilor străini care s-au ocupat de realizarea ţinutelorprinci­pesei Margareta. Ea spune însă că soţul său Dan Coma,designer de pantofi, genţi şi accesorii, a realizat pentru familiaregală a României o ramă foto dublă ce a fost oferită cadoumirilor.

Regele Mihai al României a purtat la eveniment costume dingarderoba proprie, potrivit unor declaraţii anterioare nunţii aleprincipelul Radu pentru cotidianul online Gândul.

"Regele Mihai I poartă costumele sale create cu ani în urmă, pecare le păstrează în condiţii impecabile. Majestatea Sa poartă şiastăzi un palton de stofă albastru închis creat în anul 1941 de unadintre casele de croitorie interbelice din Bucureşti."

La nunta regală invitaţii a trebuit să se îmbrace în costume dezi (morning coat), iar femeile trebuia să îşi accesorizeze ţinutade zi cu o pălărie. Aceasta a fost una dintre puţinele ocaziipentru designerii români să îşi etaleze creaţiile la un evenimentde talie mondială.

Printre designerii "omagiaţi" la nuntă se numără brandulbritanic Burberry - purtat de soţia premierului Cameron-, VictoriaBeckham, purtat de ea însăşi şi Alexander McQueen, purtat demireasă şi de sora acesteia. Nume mari precum Dior, Louis Vuittonsau Chanel nu au fost vehiculate.

În altă ordine de idei, o altă prezenţă românească la acesteveniment major este satul Viscri, vehiculat de agenţiile de presăşi ziarele din străinătate, precum Reuters şi BBC, ca o posibilădestinaţie de lună de miere a cuplului regal britanic.

Viscri este alăturat altor destinaţii precum Petra (Iordan) sauMarea Barieră de Corali. O eventuală alegere a României ar fi o"mană cerească" pentru turismul local, dar şi doar vehicularea înacest context face foarte mult pentru vizibilitatea Ro­mâniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO