Eveniment

ALERTĂ! Noua tulpină SARS-CoV-2, depistată în România. O persoană infectată cu varianta de coronavirus, internată la Matei Balş

ALERTĂ! Noua tulpină SARS-CoV-2, depistată în...

Autor: Mediafax

03.01.2021, 13:02 2832

Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, depistată iniţial în Marea Britanie, a ajuns şi în România.

Un pacient infectat cu această variantă a coronavirusului a fost internat la Matei Balş, în Bucureşti.

Se vor face teste suplimentare pentru a determina cu certitudine dacă pacientul e infectat cu tulpina B.1.1.7 sau cu una complet nouă.

Surse: Persoana în cauză nu ar fi călătorit recent în Marea Britanie. În momentul de faţă nu se află la Terapie Intensivă, ci pe secţie.

Pe de altă parte, Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt de la Matei Balş, a spus, la Digi24, că în laboratorul de genetică al institutului două probe au avut rezultate la reacţia de amplificare diferite faţă de cele cunoscute până acum.

„Urmează ca în zilele următoare să se facă secvenţierea şi să vedem dacă într-adevăr se confirmă noua tulpină a virusului”, a spus Cătălin Apostolescu.

Conform acestuia, nu există încă o certitudine în acest caz, iar rezultatele analizelor detaliate vor fi gata luni sau marţi.

„Vorbesc deocamdată de două probe şi nu de pacienţi. Urmează să corelăm datele de laborator cu cele clinice şi să punem lucrurile cap la cap”.

Întrebat dacă două probe înseamnă doi pacienţi sau două probe de la un singur pacient, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balş a răspuns că nu are informaţii în acest moment: „Ştiu doar de două probe”.

„La Balş facem screening permanent pentru tulpinile mutante, aşa am realizat că acest pacient avea o tulpină modificată. De mâine facem secvenţieri suplimentare pentru a vedea dacă e identică tulpina cu cea din UK sau e posibil să fi apărut una nouă”, spune prof. Adrian Streinu-Cercel pentru Aleph News.

În luna decembrie, peste 1.000 de cazuri asociate unei noi tulpini au fost identificate în Marea Britanie. Drept urmare, mai multe state UE, printre care şi România, au decis blocarea zborurilor cu Marea Britanie pentru o anumită perioadă de timp.

Iată lista celor 33 de state în care au fost identificate infecţii cu varianta de coronavirus cunoscută sub numele de B.1.1.7:

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Turcia, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Iordania, Islanda, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Liban, Malta, Olanda, Norvegia, Pakistan, Portugalia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveţia, Emiratele Arabe Unite şi Taiwan.

Dacă testele suplimentare confirmă că pacientul de la Matei Balş e infectat cu aceeaşi B.1.1.7, atunci România va deveni ţara cu numărul 34 de pe lista de mai sus.

Potrivit unui studiu, noua tulpină a coronavirusului identificată în Regatul Unit este „cu 50% până la 74%” mai contagioasă.

Citiţi continuarea pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO