Eveniment

Aleph News. Editorial Bogdan Nicolae: Biden. Agenda politicii externe a SUA

Aleph News. Editorial Bogdan Nicolae: Biden. Agenda...
20.01.2021, 13:13 167

Trump îi lasă lui Biden o moştenire grea. Prestigiul SUA în lumea largă este ştirbit. Aliaţi, parteneri, competitori şi adversari aşteaptă să audă, să vadă şi să înţeleagă care vor fi priorităţile externe ale noii administraţii de la Washington, din 20 ianuarie încolo.

După evenimentele din 6 ianuarie, Uniunea Europeană, Rusia şi China au putut conchide că SUA intră în declin. Numai că, în aceeaşi barcă fiind, dezechilibrarea unuia dintre vâslaşi îi poate arunca din barcă şi pe alţii, dacă nu chiar pe toţi.

UE, Rusia şi China – cu constelaţiile lor de state care le gravitează – sunt trei blocuri politice, militare şi economice care în mandatul lui Trump şi-au văzut de drumul lor, cât mai departe de SUA. Astăzi, se vor opri preţ de o ceremonie pentru a contempla dacă îşi vor continua parcursul asumat în ultimii patru ani sau vor aştepta o perioadă să afle încotro o vor apuca.

Cu Biden focalizat pe vindecarea Americii cel puţin în primul său an de mandat, puţin ar mai rămâne pentru a îndrepta spatele SUA în faţa celor trei. Cât de multă răbdare va avea UE să aştepte revenirea Americii? Fără Marea Britanie, UE va avea şi mai puţin pro-americanism în instalaţii. Europa de Est nu poate să suplinească greutatea pe care UK o avea în Uniune, când se punea problema relaţiilor cu SUA.

Citiţi articolul integral pe Aleph News

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO