Eveniment

ALEPH BUSINESS. Cum a ajuns Victor Căpitanu, un olimpic la matematica din Bacău, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Romania: „Dacă Lehman Brothers nu ar fi venit, probabil că eu nu aş fi făcut One United niciodată“

ALEPH BUSINESS. Cum a ajuns Victor Căpitanu, un olimpic...

Autor: Irina Apetrii

09.01.2022, 10:57 3775

Victor Căpitanu, 41 de ani, este cofondator şi CEO la One United Properties, dezvoltatorul imobiliar care a ajuns a treia cea mai valoroasă companie antreprenorială românească de la Bursa de Valori Bucureşti, un business început acum un deceniu şi care a ajuns la o capitalizare ce depăşeşte 700 de milioane de euro. În ritmul acesta, ONE United va ajunge la o valoare de piaţă de 1 miliard de euro poate chiar la anul.

 

Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, cei doi parteneri deţin fiecare 29,7% din companie, deci 230 de milioane de euro fiecare, o sumă impresionantă pentru o afacere începută acum un deceniu, când dezvoltatorii imobiliari îşi lingeau rănile după criza din 2008/2009 şi nu prea aveau curaj să facă proiecte noi. Originar din Bacău, Victor Căpitanu, olimpic la matematică, a venit la Bucureşti unde a absolvit Academia de Studii Economice (ASE), nu matematică, considerând, împreună cu părinţii că după terminarea ASE are mai multe oportunităţi. În 2005, împreună cu Andrei Diaconescu şi Doru Lionăchescu, trei bancheri, a fondat Capital Partners, companie independentă de investment banking (între timp, în 2016 preluată de Banca Transilvania) . În 2011, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu au ieşit din Capital Partners şi au pus bazele dezvoltatorului imobiliar One United Properties, începând construcţia primului lor ansamblu rezidenţial – One Floreasca Lake, cu 68 de apartamente.

La emisiunea Viaţa ta e un busienss de la Aleph Business (alephbusiness.ro) Victor Căpitanu a vorbit despre cariera lui – intrarea în imobiliare a fost o întâmplare- şi despre cum a pus pe picioare One United, care a ajuns într-un deceniu unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Bucureşti.

 

Există o corelaţie între educaţia ta şi unde ai ajuns cu One?

Pentru mine educaţia este foarte importantă. Am trei copii şi focusul meu pentru ei este educaţia pentru că singurul lucru pe care nu ţi-l ia nimeni este educaţia. Banii, companiile le mai faci, le mai pierzi, dar educaţia nu ţi-o ia nimeni. Şi foarte importantă pentru mine este educaţia matematică, gândirea raţională, metoda în care înveţi să iei decizii, cred că sunt factori importanţi pentru succes.

 

Ce ai tu în plus faţă de alţi bancheri?

Să răspund sincer, eu nu sunt chiar bancher, antreprenor sunt. Am lucrat la Alpha Bank doi ani în timpul facultăţii,  un an după facultate şi am mai lucrat un an şi jumătate la Bancpost. Deci am patru ani şi jumătate de experienţă. Am învăţat foarte multe şi datorez mult celor două bănci, dar nu mă pot considera un bancher. Întotdeauna am avut chemarea antreprenoriatului. Pur şi simplu am început prima companie în anul 2005 pentru că am vrut să termin studiile la CFA (una dintre cele mai râvnite diplome la nivel mondial de analist financiar) şi când termin studiile să mă pot concentra sută la sută pe business, dar eu am vrut să fac companie privată dintotdeauna.

 

Când ai făcut primul milion de lei?

Cred că l-am făcut chiar înainte să încep Capital Partners, din tranzacţiile cu terenuri. Cred că am povestit despre primul teren pe care l-am cumpărat în decembrie 2000. L-am cumpărat cu Andrei Diaconescu, partenerul meu actual, cu trei dolari pe metru pătrat şi peste şase luni l-am vândut cu 6 dolari pe metru pătrat.

 

Ce sentiment ai avut atunci când ai făcut primul milion de lei, primul milion de euro şi primele zece milioane de euro?

Nu am niciun sentiment deosebit. Lucrurile astea nu m-au schimbat, pentru mine sunt doar nişte cifre care arată rezultatul unei anumite performanţe. Nu au produs nicio schimbare asupra mea.

 

Care este regula pe care nu o încalci niciodată în afaceri?

Nu trădez niciodată încrederea partenerilor. Respect cuvântul dat.

 

Care este prima întrebare pe care un investitor ţi-o adresează atunci când vrea să cumpere o locuinţă?

Vrea să ştie locaţia, locaţiile unde dezvoltăm, calitatea produsului, comunitatea vecinilor care o să stea cu el în bloc.

 

Personal tu ai vândut vreo locuinţă?

Personal eu am vândut foarte mult, vând continuu locuinţe. Prima oară am început în 2006 când am dezvoltat primul nostru bloc, înainte de One United Properties, noi am mai construit câteva blocuri. În 2006 când am construit un bloc, de atunci am început să vând. Este o echipă puternică alături de mine, peste doisprezece oameni în echipa de vânzări, toţi seniori şi o echipa extinsă cu care colaborăm în afara echipelor noastre.

 

Care a fost primul tău salariu?

A fost la Alpha Bank, în octombrie 2000, 140 de dolari net (salariul mediu era în 2000 de 90 de dolari net, un apartament în Bucureşti de două camere era de 6.000-8.000 de dolari).

 

Care a fost cel mai mare salariu pe care l-ai avut, de-a lungul carierei?

Am avut la Bancpost, înainte să plec, cam 1.000 de euro în aprilie 2005 (salariul mediu era de 220 de dolari net).

 

De ce nu ţi-ai pus salariu în calitate de CEO la One United?

Pentru că mi se pare că poţi să câştigi mult mai mult dacă nu ai un salariu fix şi câştigi din performanţa pe care o faci.

 

Ascensiunea One United, din 2011, a depins de noroc, experienţă sau evoluţia pieţei?

A depins foarte mult faptul că am fost disciplinaţi, am muncit foarte mult, am făcut foarte bine calculele şi am decis să intrăm în piaţă într-un moment în care lumea era speriată de domeniul rezidenţial şi în care lumea nu voia să investească şi făcând calculele corect, ne-am dat seama că oportunitatea este gigantică chiar dacă sentimentul pieţei este contrar.

 

Ce cauţi la un partener sau la un investitor?

Cel mai important este să îmi facă plăcere să lucrez cu oamenii cu care lucrez. Sunt destui oameni deştepţi. Sunt destui oameni care vor să investească, sunt destui oameni pricepuţi, după ce bifez toate aceste caracteristici, important e să ai parteneri oameni cu care să iţi facă plăcere să discuţi şi să te vezi destul de des.

 

Vedeţi interviul video pe ALEPH BUSINESS 

 

Citiţi textul integral pe Business MAGAZIN. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO