Eveniment

Alegeri locale 2020. PNL şi USR-PLUS au învins PSD-ul la Bucureşti. Cine este Nicuşor Dan, noul primar general al Capitalei

Alegeri locale 2020. PNL şi USR-PLUS au învins PSD-ul...

Autor: Ramona Cornea

29.09.2020, 00:08 2553

PSD-ul a avut un singur câştigător în Bucureşti, Daniel Băluţă, care şi-a adjudecat un nou mandat la Primăria Sectorului 4.

În marea bătălie a alegerilor locale din acest an, cea din Bucureşti, Gabriela Firea a pierdut primăria generală, câştigată de Nicuşor Dan, candidatul independent, susţinut de PNL şi USR PLUS.

Nicuşor Dan a obţinut 42,78%  dintre voturi,  potrivit datelor parţiale ale Biroului Electoral Central (BEC) centralizate până ieri, la ora 14.00, după numărarea a aproximativ 95,29% dintre voturi.  Actualul edil, Gabriela Firea, candidatul PSD, a luat 37,99% dintre voturi. Pe locul al treilea a fost Traian Băsescu, candidatul PMP, cu 10,98% dintre voturi până ieri, la ora 14.00.

Nicuşor Dan a fost la a treia încercare de obţinere a funcţiei de primar general al Capitalei, după candidaturile din 2012 şi 2016.

În noiembrie 2011, Nicuşor Dan a anunţat că va candida la funcţia de primar general la alegerile locale din 2012. S-a clasat atunci pe locul al treilea, obţinând 9% dintre voturile bucureştenilor. El a candidat şi în 2016 pentru postul de primar general şi a strâns 30,5% dintre voturi, fiind învins de Gabriela Firea, cu 46% dintre voturi.

PSD a pierdut toate primăriile de sector, în afară de sectorul 4 unde Daniel Băluţă a câştigat un nou mandat. Astfel, la sectorul 1 a ieşit câştigătoare Clotilde Armand, cu 41,22% dintre voturi, întrecându-l cu greu pe oponentul de la PSD Daniel Tudorache, care a obţinut 39,58% dintre voturi. Daniel Tudorache a contestat acest rezultat, afirmând că a avut cu 200 de voturi mai multe decât Clotilde Armand.  Candidatul USR PLUS la Primăria Sectorului 1 al Capitalei Clotilde Armand a chemat poliţia la Biroul Electoral, acuzând o tentativă de fraudă electorală. Ea acuza, totodată, că Dan Tudorache a folosit o instituţie a primăriei şi a încercat să modifice procesele verbale cu ajutorul angajaţilor de la Direcţia de Salubrizare, conform Mediafax. USR spunea că Clotilde Armand are cu peste 1.000 de voturi mai multe decât Daniel Tudorache.

La Primăria Sectorului 2 a fost câştigător Radu Mihaiu, candidat venit din partea formaţiunii politice USR-PLUS.  Între 2016 şi 2017, Mihaiu a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene în guvernul Cioloş, precum şi consilier al ministrului. Din 2018 şi până în prezent, este preşedinte al organizaţiei USR Sector 2.

Robert Negoiţă a câştigat al treilea mandat la Primăria Sectorului 3. Negoiţă nu a candidat din partea PSD, după ce a demisionat din partid la sfârşitul lunii şi s-a înscris în cursa pentru alegerile locale pe listele Alianţei Pro Bucureşti 2020, formată din Pro România şi Partidul Bucureşti 2020.

Daniel Băluţă este singur candidat PSD care a câştigat în Bucureşti. Astel, Daniel Băluţă a câştigat al doilea mandat la condu­cerea sectorului 4, cu 57,05% dintre voturi.

În iunie 2012, Băluţă a fost ales consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 4 , iar din iulie 2013 până în 5 iunie 2016 a fost viceprimar al Sectorului 4. Din 4 noiembrie 2015, după demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a fost ales primar interimar, iar pe 5 iunie 2016 a fost ales primar al Sectorului 4.

Cristian Popescu Piedone a obţinut o victorie surprinzătoare la Primăria Sectorului 5, cu 27,25% dintre voturi. Popescu Piedone a fost primar al Sectorului 4 din 2008 până în noiembrie 2015, când şi-a dat demisia la câteva zile după incendiul din clubul Colectiv. La sfârşitul anului 2019, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Ciprian Ciucu, actualul preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, a fost ales primar al Sectorului 6 din Bucureşti. Ciucu, candidat din partea PNL, a fost consilier general al Municipiului Bucureşti din iunie 2016 până în decembrie 2019, când a demisionat pentru a deveni preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), rezultatele parţiale arată că PSD a obţinut 32% dintre voturi, USR-PLUS a luat 26% dintre voturi, PNL a luat 19%, iar PMP a obţinut 8% dintre voturi. Astfel, datele arată că alianţa din USR-PLUS şi PNL nu este suficientă pentru majoritatea în consiliul general al Municipiului Bucureşti, deci vor fi obligati să coopteze în coalitie şi partidul şi partidul lui Traian Băsescu.

Nicuşor Dan – primarul general al Capitalei (PNL, USR-PLUS)

► Nicuşor Dan are 50 de ani, este născut la Făgăraş, judeţul Braşov, pe 20 decembrie 1969. Tatăl lui a lucrat ca muncitor într-un combinat chimic în oraş, iar mama sa a fost contabilă, conform site-ului personal al lui Nicuşor Dan.  Primarul ales al Capitalei este matematician de profesie, are un doctorat la Paris şi este un cunoscut activist social.

► Când era elev la liceu, Nicuşor Dan a câştigat doi ani la rând medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică, în 1987 şi 1988.

► În 1992, Nicuşor Dan a plecat în Franţa pentru a-şi continua studiile: a urmat cursurile École Normale Supérieure, apoi a urmat cursurile de master la Universitatea Paris XI. A luat doctoratul în matematică la Universitatea Paris XIII în 1998, iar în acelaşi an s-a şi întors în Bucureşti.

► Între 1998 şi 2016, Nicuşor Dan a fost cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române.

► În 2006, el a fondat Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul”, un ONG care a fost implicat în multe procese pentru protejarea patrimoniului, câştigând 23 dintre acestea cu autorităţile locale din Bucureşti. Printre succesele asociaţiei se numără anularea construcţiei unui aqua parc pe şapte hectare din Parcul Tineretului, salvarea de la demolare a unui număr de clădiri de patrimoniu de pe Şoseaua Kiseleff, anularea deciziei de demolare a pieţei Matache şi anularea unui proiect care ar fi construit o clădire de birouri în cadrul Palatului Ştirbei pe Calea Victoriei. 

► De asemenea, Nicuşor Dan a fost unul dintre fondatorii şi primul director administrativ al Şcolii Normale Superioare Bucureşti, ”o instituţie de învăţământ universitar de elită în ştiinţele fundamentale, care stimulează pe cei mai buni elevi să rămână în România pe perioada studiilor universitare”, după cum spune politicianul în CV-ul său.

► Pe 1 iunie 2015, Nicuşor Dan a anunţat lansarea platformei politice Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB), iar în august 2016 Uniunea Salvaţi Bucureştiul devine Uniunea Salvaţi România şi începe să se organizeze ca partid la nivel naţional. Un an mai târziu, în 2017, Nicuşor Dan şi-a anunţat demisia din USR, pe fondul unui conflict din interiorul partidului despre decizia conducerii de a adopta o poziţie în raport cu o propunere de revizuire a Constituţiei prin redefinirea termenului legal de „familie”.

► Nicuşor Dan a fost la a treia încercare de obţinere a funcţiei de primar general al Capitalei, după candidaturile din 2012 şi 2016.

► În noiembrie 2011, Nicuşor Dan a anunţat că va candida la funcţia de primar general la alegerile locale din 2012. S-a clasat atunci pe locul al treilea, obţinând 9% dintre voturile bucureştenilor.

► Dan a candidat şi în 2016 pentru postul de primar general şi a strâns 30,5% dintre voturi, fiind învins de Gabriela Firea, cu 46% dintre voturi. La alegerile din 2016, Nicuşor Dan a fost ales consilier general al Bucureştiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO