Eveniment

Alegeri locale 2020. Cine e în luptă pentru cele 900 milioane lei, veniturile aşteptate de Oradea în 2020

Alegeri locale 2020. Cine e în luptă pentru cele 900...

Autor: Răzvan Botea

04.09.2020, 18:10 1992

Alegerile locale din 2020, a opta rundă de alegeri pentru administraţiile locale de la căderea comunismului, vor avea loc la finalul lunii septembrie. Campania electorală, care a început pe 28 august, se va încheia cu 24 de ore înainte de deschiderea urnelor. În luptă s-au înscris sute de mii de candidaţi din toată ţara, pentru cele 43.000 de posturi de consilieri locali, preşedinţi de consilii judeţene sau primari.

Costul confruntării în cel mai mare concurs de angajare din România este de 220 mil. lei. Aproape 19 mil. de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, însă experienţa alegerilor trecute arată un interes mai scăzut al electoratului. De asemenea, una dintre particularităţile alegerilor laocale este că cetăţenii pot vota numai în localitatea de domiciliu, aspect care scade prezenţa la urne, în condiţiile în care o parte importantă a populaţiei lucrează sau studiază în alte localităţi, însă şi-au păstrat adresa de domiciliu în localitatea de origine.

Cu toate acestea, alegerile locale ar trebui să prezinte un interes ridicat pentru electorat. Administraţiile locale gestionează o bună parte din impozitele pe salarii ale angajaţilor, dar şi spitalele şi şcolile de pe raza localităţii. Ca la fiecare rundă de alegeri locale, trofeele cele mai mari rămân oraşele mari din România şi primăriile de sector din Bucureşti.

Oradea, al doilea cel mai mare dezvoltat oraş din Vestul ţării, adună în jurul său, în judeţul Bihor, un PIB anual de 24 mld. lei. Din acest punct de vedere este una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale ţării. 

Municipiul Oradea, reşedinţa de judeţ a Bihorului, numără 221.000 de locuitori. Primăria şi-a bugetat venituri de 900 mil. lei în 2020 şi cheltuieli de 980 mil. lei.

 

Cine sunt candidaţii cu şanse la primăria Oradei

Emilian Pavel (37 de ani), PSD

►Este în prezent europarlamentar. A absolvit în 2007 facultatea la Universitatea din Oradea şi are o diplomă de masterat în protecţia mediului obţinută la Universitatea Transilvania din Braşov.  Între 2006 şi 2013 a oferit consultanţă prin societatea pe care o deţinea. Lucrează în administraţia judeţului Bihor din 2008 într-un post de consilier judeţean. În 2014 a fost ales europarlamentar pe listele PSD. A mai fost director în Ministerul Tineretului şi Sportului

► El deţine două terenuri, potrivit declaraţiei de avere. Pavel mai are 3 apartamente în Oradea şi o casă în Girişul Negru-Tinca, Bihor. Are în conturi bancare circa 11.000 de euro şi un credit contractat în 2011 în valoare de 35.000 de euro.  Din salariul de director în minister a obţinut 23.200 de lei şi din salariul de deputat în Parlamentul European a câştigat 12.500 de euro.

 

Florin Birta, PNL

►Viceprimarul Oradei din 2016, nu are un CV publicat. Din informaţiile publicate pe site-ul său şi din presa locală, el a fost consilier al actualului primar Ilie Bolojan şi a fost preşedintele Clubului Sportiv Municipal (CSM) Oradea. Nu are publicate alte informaţii, cum ar fi cele despre studii, nici pe site-ul său şi nici pe conturile sale de pe reţelele sociale.[

►Potrivit  declaraţiei de avere publicate pe site-ul primăriei Oradea, el nu deţine nicio casă, niciun apartament şi niciun teren. Are două autoturisme şi un credit bancar în valoare de 39.000 de lei. Din salariul de viceprimar a obţinut 143.500 de lei.

 

Ioana Mihăilă, USR-Plus

►De profesie medic, a absolvit în 2005 Facultatea de Medicină, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu, Cluj-Napoca. Este medic specializat în endocrinologie. Profesează ca medic la Oradea din 2011.

►Nu a deţinut funcţii publice până în prezent şi ca atare nu are o declaraţie de avere publicată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO