Eveniment

Al treilea vaccin din ultimele două săptămâni: AstraZeneca şi Universitatea Oxford anunţă că vaccinul anti-COVID pe care îl dezvoltă a oferit o eficienţă de până la 90%

Al treilea vaccin din ultimele două săptămâni:...

Autor: Eduard Ivanovici

23.11.2020, 13:21 330

Ultimele rezultate ale gigantului farmaceutic AstraZeneca au oferit o eficienţă de 70% pentru vaccinul anti-COVID-19 pe care îl dezvoltă împreună cu Universitatea Oxford, transmite CNBC.

Vaccinul prezintă o eficienţă de 90% după ce participanţii au primit o doză întreagă la aproxiamtiv o lună de la prima inoculare, care constă într-o jumătate de doză.

Ştirea vine după ce vaccinurile create de Pfizer/BioNTech şi Moderna au raportat o eficienţă de 90% şi, respectiv, 94,5%.

Grupul britanic AstraZeneca a folosit datele a peste 23.000 de voluntari din Regatul Unit şi Brazilia şi urmează să colecteze un nou set de informaţii în următoarele săptămâni. Compania a declarat că analizele ulterioare ar putea altera rezultatele publicate astăzi, însă ar contura mai clar perioada de protecţie împotriva virusului.

AstraZeneca a adăugat că vaccinul poate fi depozitat şi transportat la condiţii normale de refrigerare de 2-7 grade celsius pentru o perioadă de aproximativ şase luni.

De asemenea, compania poate produce până la 3 miliarde de doze în 2021, iar ţările UE au acceptat deja să plătească 2,5 euro pe doză.

Prin comparaţie, firma de biotehnologie Moderna declarat că vaccinul pe care l-a creat rămâne stabil la temperaturi normale de refrigerare pentru o perioadă de circa 30 de zile, iar preţul unei doze poate ajunge la 37 de dolari pentru anumiţi clienţi.

Vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 poate începe în Uniunea Europeană în primul trimestru al anului viitor, a declarat Andrea Ammon, şeful Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO