Eveniment

Al treilea caz de reţete false din 2013 arată fragilitatea sistemului sanitar

Al treilea caz de reţete false din 2013 arată...

Autor: Mediafax, Ioana David

28.07.2013, 21:43 826
Fără un control „la sânge“ al modului în care se cheltuiesc banii în sistemul de sănătate şi fără un sistem informatic pus la punct, sistemul de sănătate poate fi uşor ocolit, arată un nou caz de reţete fal­se, scos la iveală de procurori la Râmnicu Vâlcea şi Cra­iova. Alte cazuri au mai fost consemnate în mar­tie şi aprilie în ţară.
 
În cea mai re­cen­tă situaţie zece per­soane, printre care medici, admi­nis­tra­tori de farmacii şi asistente medicale din Râmnicu Vâlcea şi Craiova, sunt cer­cetate după ce, în perioada fe­bruarie 2012 - iulie 2013, ar fi  prescris în mod fictiv reţete compensate, patru din­tre acestea fiind arestate, potrivit Mediafax.
 
Conform reprezentanţilor Poliţiei Vâlcea citaţi de Mediafax, patru dintre cele zece persoane cercetate în acest caz şi care au fost audiate au fost iniţial reţinute, apoi arestate preventiv, pen­tru 29 de zile, fiind vorba despre doi medici şi două asistente.
 
Celelalte şase persoane sunt cerce­tate în libertate, potrivit aceleiaşi surse. Prejudiciul estimat până în prezent în acest caz se ridică la aproximativ 80.000 de lei.
 
Un alt caz cu presupuse reţete false a mai fost prezentat de către procurori în martie la Bucureşti iar un altul în aprilie la Hunedoara şi Timiş. Un alt caz a vizat pre­su­puse decontări de ana­lize false, în Capitală.
 
Aproximativ 4 mi­lioane de reţete se eliberează lunar în România, iar de anul acesta Casa Naţională de Asigu­rări de Sănătate (CNAS) a trecut la pre­scripţia elec­tronică. Anul acesta pentru medica­mente, CNAS a alocat 5,6 mld. lei (1,3 mld. euro), comparativ cu 4,59 mld (1 mld. euro). În total, bugetul instituţiei este de aproximativ 5 mld. euro.  
 
Autorităţile vorbesc de mai mulţi ani despre fraudele din sistemul de sănătate, însă primele cazuri au apărut în 2012 şi au continuat anul acesta.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO