Eveniment

Al doilea an consecutiv de scăderi la bugetul Ministerului Sănătăţii. Doar 17,5 mld. lei alocaţi pentru Sănătate, cu 11% mai puţin faţă de 2020, deşi pandemia continuă

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Autor: Georgiana Mihalache

15.02.2021, 00:05 582

♦ Sănătatea este şi în 2021 Cenuşăreasa alocărilor în proiectul de buget propus de guvernul PNL şi USR-PLUS, deşi oficialii de la cel mai înalt nivel, inclusiv preşedintele Iohannis, vorbesc despre reformă ♦ În 2021 bugetul sănătăţii scade, paradoxal, după un an în care limitele sistemului au ieşit la iveală.

Lipsurile din spitale, clădirile vechi, instalaţiile care cedează şi duc la tragedii precum incendiile de la Piatra Neamţ şi Spitalul Matei Balş nu se traduc însă şi prin bani mai mulţi alocaţi sănătăţii, un domeniu care a suferit în ultimele decenii de investiţii puţine şi prost gestionate.

Anul 2021 aduce noi tăieri la bugetul Ministerului Sănătăţii, care va primi cu 11% mai puţini bani faţă de anul 2020. Este al doilea an de scădere la bugetul ministerului de resort, după ce şi anul anterior a venit cu o scădere similară. Guvernul care a lucrat la bugetul pe 2020 (tot PNL) nu avea experienţa pandemiei, valul de infectări venind din luna martie a anului trecut, însă în prezent există o imagine asupra nevoii urgente de investiţii în spitale, cele existente şi altele noi.

Pentru 2021 sunt propuse şi 18,6 mld. lei credite bugetare, adică bani care pot fi folosiţi de Ministerul Sănătăţii, care trebuie să fie plăţiţi însă în 2022 dacă este cazul să fie accesaţi.

Cei mai mulţi bani din bugetul Ministerului Sănătăţii vor merge în plata salariilor, potrivit proiectului de buget. Astfel, cheltuielile de personal bugetate pentru 2021 ajung la 2,3 mld. lei, iar transferurile între unităţile administraţiei publice bugetate pentru anul în curs sunt de 9,5 mld. lei. În total, 11,8 mld. lei, adică 67% din bugetul total al ministerului, merg în plata salariilor.

Pentru proiectele cu finanţare europeană sunt bugetaţi 500 mil. lei.

„Ministerul Sănătăţii va realiza o analiză riguroasă a infrastructurii şi dotărilor celor 367 de spitale publice şi stabilirea unei liste de priorităţi urgente a investiţiilor acolo unde există condiţii insalubre sau care pun în pericol siguranţa pacienţilor“, se arată în proiectul de buget.

Ministrul sănătăţii Vlad Voiculescu spunea într-un interviu la începutul mandatului său că toţi miniştrii vor bani în plus pentru portofoliile pe care le conduc, dar sănătatea este cea mai importantă.

Totuşi, faţă de bugetul Ministerului Sănătăţii din 2016, atunci când Voiculescu a preluat pentru prima dată conducerea sănătăţii pentru câteva luni, în 2021 ministrul de resort are pe mână un buget semnificativ mai mare, cu 10 mld. lei în plus. Şi problemele din Sănătate însă au devenit din ce în ce mai greu de gestionat, cu spitale care cedează unul după altul sub presiunea pusă de pandemia de COVID-19.

Astfel, deşi la nivel oficial se vorbeşte despre reformă, pe hârtie, în cifre, această nevoie de investiţii şi de asigurarea unor condiţii de tratament şi spitalizare pentru pacienţi lipseşte.

Nici la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate bugetul nu a fost suplimentat, crescând cu doar 0,4% în 2021 faţă de 2020, până la 44,8 mld. lei. Dintre aceştia, 10,6 mld. lei merg la plata salariilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO