Eveniment

Ajutor de zeci de milioane de euro pentru constructorii din Galaţi, ca să nu-şi închidă afacerile

Ajutor de zeci de milioane de euro pentru constructorii...

Autor: Petre Mazilu

07.04.2020, 12:12 2318

Constructorii din Galaţi sunt ajutaţi de autorităţile judeţene pentru a nu-şi închide afacerile în timpul crizei provocate de epidemia de coronavirus. Este vorba despre firmele care implementează proiecte cu fonduri europene şi care decontează facturile la Consiliul Judeţean Galaţi.

În mod normal, facturile pentru lucrările făcute sunt depuse la Ministerul Fondurilor Europene, iar banii ajung în conturile beneficiarilor după câteva luni.

Tocmai ca să reducă timpul de aşteptare, reprezentanţii Consiliului Judeţean au decis să înfiinţeze un buget tampon din care se fac plăţi în câteva zile către constructori. Astfel, companiile au bani pentru plata salariilor şi a furnizorilor, iar Consiliul Judeţean îşi va recupera banii peste câteva luni de la instituţiile europene. Fondul tampon al Consiliului Judeţean are zeci de milioane de euro.

„Am luat decizia de a face plăţile de la bugetul Consiliului Judeţean. Consiliul Judeţean are zeci de proiecte cu finanţare europeană. În momentul în care un constructor depune factura la Consiliul Judeţean durează două, trei luni de zile până când factura este decontată de Ministerul Fondurilor Europene. Şi atunci o firmă poate să intre în faliment. De aceea, am luat decizia de a asigura un fond, un buget tampon, să asigurăm cash flow-ul, astfel încât plata facturilor să se facă în maximum zece zile de la emitere. Ei la rândul lor să poată să-şi plătească angajaţii, ei la rândul lor să poată să plătescă furnizorii. Este vorba despre mii de angajaţi care supravieţuiesc pentru că dacă ne uităm, în momentul de faţă, cei care sunt cu prestări de serviciu au cerut şomaj tehnic pentru angajaţi. A rămas domeniul construcţiilor de susţinut, îl susţinem sunt câteva mii de oameni care lucrează pe şantierele din judeţul Galaţi... Vom face plata din bugetul Consiliului Judeţean pentru că acest cash flow, acest buget tampon este de câteva zeci de milioane de euro. Ca să vă dau un exemplu, într-o lună, o lună şi ceva Consiliul a plătit câteva milioane de euro bune, noi ulterior am depus facturile către Ministerul Fondurilor Europene pentru a deconta. Probabil aceşti bani vor ajunge la Consiliu peste două luni de zile. Dar firmele au încasat deja banii şi îşi pot plăti furnizorii şi salariaţii", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Banii care vin de la Consiliul Judeţean îi ajută pe constructorii care au lucrări în judeţul Galaţi să-şi păstreze afacerile în timpul crizei. Unii proprietari de afaceri recunosc faptul că s-au gândit să-şi suspende activitatea şi să-şi trimită angajaţii în şomaj tehnic.

„Este foarte important ca în această perioadă, destul de dificilă pentru noi, în care băncile nu te mai creditează, în care furnizorii vor bănuţii destul de repede, chiar cash dacă se poate, perioada este foarte scurtă de garantare. Este foarte important să putem să ţinem muncitorii pe şantier, drept pentru care este foarte important ca bănuţii să vină la timp. Acum, facem eforturi împreună şi reuşim să ţinem oamenii pe şantier şi să continuăm lucrările", a explicat, la solicitarea corespondentului MEDIAFAX, Mircea Păvălescu, reprezentantul unei firme de construcţii.

Potrivit estimărilor făcute de Consiliul Judeţean, câteva mii de locuri de muncă de pe şantierele din Galaţi au fost salvate în urma demersului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO