Eveniment

Ajutoarele de stat pentru Petrom, analizate de Consiliul Concurentei

15.11.2004, 00:00 13

Consiliul Concurentei va analiza notificarea privind facilitatile acordate OMV la privatizarea Petrom, existand posibilitatea ca ajutoarele de stat sa fie respinse, a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului.
Desi Consiliul Concurentei a emis o decizie de autorizare a concentrarii economice realizate prin achizitionarea de catre grupul austriac OMV AG a pachetului de 51% din actiunile SNP Petrom, Berinde spune ca a supus unei analize notificarea privind facilitatile acordate OMV.
Contractul de privatizare a Petrom prevede mai multe tipuri de despagubiri pe care statul roman s-a angajat sa le onoreze.
In linii generale, cad in responsabilitatea partii romane pretentiile cu privire la nevalabilitatea contractelor individuale de concesiune incheiate de Petrom, cele privind incalcarea de catre stat a declaratiilor si garantiilor referitoare la actiunile vandute si amenzile referitoare la concurenta.
Pentru acoperirea eventualelor cheltuieli cu despagubiri de mediu solicitate Petrom pentru contaminarea istorica si operatiunile de inchidere a exploatarilor petroliere, statul s-a angjat sa includa in buget, intr-un capitol separat, 50 milioane euro anual, pe o perioada de 14 ani.
Berinde a explicat ca avizul favorabil acordat de Consiliul Concurentei certifica faptul ca legea de privatizare a Petrom corespunde cu principiile concurentiale. In ceea ce priveste facilitatile acordate, sunt necesare notificari separate.
Consiliul Concurentei a primit notificarea privind facilitatile acordate Petrom, dar a solicitat documente suplimentare. O notificare devine efectiva numai dupa depunerea tuturor actelor cerute de Consiliu. Autoritatea din domeniul concurentei este obligata sa formuleze un raspuns intr-un termen de 60 de zile de la momentul in care notificarea este efectiva.
Pentru pretentiile privind contaminarea istorica si operatiunile de abandonare, intelegerea intre OMV si Guvern stabileste ca suma de 50 de milioane euro sa fie inclusa in buget incepand cu exercitiul financiar 2005.
In afara daunelor de mediu, suma totala pe care statul se angajeaza sa o acopere nu poate depasi 50% din pretul aferent actiunilor vandute (aproximativ 335 de milioane euro).
Potrivit contractului de privatizare semnat in luna iulie, OMV va achita, in cateva zile, 669 milioane de euro pentru 33,34% din actiunile Petrom. De asenea, firma austriaca va participa cu 830 de milioane euro la majorarea capitalului social, pentru a dobandi un pachet de 51% din actiunile Petrom.
In doar trei luni dupa ce au semnat contractul de privatizare a Petrom austriecii de la OMV au obtinut deja un profit de aproximativ 450 milioane de euro. Profitul este insa doar pe hartie, pentru ca practic, austriecii nu au intrat pana in prezent in posesia nici unei actiuni Petrom, nu au platit nici un euro si nici nu au pus in practica nici o decizie privind activitatea companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO