Eveniment

Agricultura ecologica face casa buna mai mult cu exportul

24.09.2003, 00:00 26

Circa 90% din produsele ecologice obtinute in Romania sunt exportate, in special in tarile Uniunii Europene, intrucat in tara nu exista o piata interna bine dezvoltata, a declarat ieri Mihai Berca, membru al Comisiei de Agricultura Ecologica din Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediu.
"In prezent, pe piata romaneasca se comercializeaza doar cascaval si schweizer, iar din luna octombrie se vor putea gasi si oua ecologice", a adaugat Berca.
"Diferenta dintre produsele noastre si cele conventionale o da faptul ca gainile outoare au la dispozitie o pasune de circa un hectar, ca ele nu sunt crescute in custi, ca toate furajele sunt certificate ecologic si ca animalele nu sunt tratate cu antibiotice", a spus Dumitru Argeseanu, directorul firmei Cortina, singurul producator de oua ecologice din Romania.
"La aceasta ora testam piata interna pentru a vedea care este raspunsul la produsele noastre iar tinta noastra este piata externa", spune Dumitru Balan, directorul Dorna Lactate. Societatea a contractat de curand un credit Sapard de 2 mil. euro pentru infiintarea a 50 de microferme de vaci care sa produca numai lapte ecologic.
Preturile de vanzare ale produselor ecologice neprocesate sunt mai mari cu circa 15-20% decat cele conventionale, insa majorarea poate ajunge si pana la 150% la produsele procesate. O tona de floarea soarelui ecologica este valorificata pe piata internationala la un pret de 350 de dolari fata de 200 de dolari, pretul curent pentru cea obtinuta prin metode conventionale. De asemenea, soia poate ajunge la un pret de 300 de dolari pe tona, comparativ cu 200 de dolari, iar porumbul poate atinge un nivel de 200 de dolari pe tona,ceea ce reprezinta o crestere de 40 de dolari.
"Costurile pentru infiintarea unui hectar de produse ecologice este aproape egal cu cel din agricultura traditionala, cheltuielile care apar in plus, si care determina pretul de vanzare, fiind determinate de obtinerea certificarii produselor", a precizat Berca.
Conform datelor furnizate de  Ministerul Agriculturii, Romania aobtinut, anul trecut, o productie totala vegetala de 32.300 de tone, iar pentru acest an estimarile duc catre 30.4000 de tone, peste 90% din productie fiind exportata.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO