Eveniment

Agricultorii infiinteaza 36 de firme pe zi ca sa poata lua banii europeni

18.01.2010, 23:14 45

Intreprinzatorii romanii in agricultura au infiintat peste13.500 de firme anul trecut, in crestere cu 140% fata de 2008, candnumarul companiilor agricole a crescut cu 5.700 de unitati,potrivit datelor furnizate de Oficiul National al RegistruluiComertului (ONRC).

Faptul ca sectorul agricol a fost aproape singurul pe crestereintr-un an de criza economica, in afara de cel al energiei, undenumarul de firme nou-infiintate a avansat cu 3%, isi are explicatiain faptul ca Romania are la dispozitie 8 miliarde de euro pana in2013, bani de la Uniunea Europeana pentru dezvoltare rurala, carepot fi accesati daca ai personalitate juridica.

"In agricultura, 55% din cei care exploateaza terenurile aupersonalitate juridica, iar 45% lucreaza ca persoana fizica, totiavand aceleasi drepturi, primind aceleasi subventii directe. Cutoate acestea, persoanele fizice pot obtine credite mult mai greusi nu au atat de multe facilitati ca persoanele juridice, in sensulca nu pot aplica pentru anumite masuri in cadrul Programului deDezvoltare Rurala (PNDR). Fenomenul de acum inainte va fi acela demicsorare a procentajului persoanelor fizice si de inregistrare acompaniilor agricole", a declarat Viorel Matei, presedinteleFederatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR).

In total, anul trecut au fost create 116.000 de companii, cu 20%mai putin decat in 2008. Astfel, una din 10 companii infiintate afost in domeniul agriculturii. Numarul companiilor care au fostdizolvate in agricultura a fost de sub 500. Numarul societatilorcare si-au suspendat temporar activitatea a crescut de peste zeceori in 2009, pana la 133.362 de firme, iar 18.800 de companii aufost dizolvate.

Anul trecut, criza economica a afectat cel mai puternic domeniica cel imobiliar si cel al constructiilor, unde numarulintreprinderilor infiintate a scazut cu circa 60% fata de anulanterior.

Liviu Negru a infiintat in noiembrie 2009 Agro Delbia in judetulGiurgiu, cu un capital social de 200 de lei, plafonul minim pentrucrearea unei firme in Romania, potrivit datelor din MonitorulOficial. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul companiilor AgroBurcescu Tudor, Agricola Prest Serv, Agrotim Invest, Agro PrestStyle, agro Alinadi sau Agro Danem, toate infiintate in Giurgiu lasfarsitul anului trecut.

"PNDR a instrumentat pana in prezent 22.000 de cereri definantare pe toate masurile programului, dintre acestea 10.000 decereri fiind pe masura de investitii. Pana in prezent au fostcontractate circa 9.000 de proiecte, ceea ce inseamna castart-up-urile au foarte multe posibilitati de aplicare pentrubanii europeni. Cu siguranta cresterea numarului de firme noi nupoate fi corelata decat cu dorinta de a atrage subventiile de la UEsau de a crea forme asociative, cooperative, care implicit sedezvolta cu ajutorul banilor europeni", spune Ciprian Alic,directorul general adjunct al Agentiei de Plati pentru DezvoltareRurala si Pescuit (APDRP), responsabila cu repartitia fondurilorUE.

Din totalul celor care detin terenuri agricole sau activeaza indiverse domenii ale acestui sector, doar putin peste jumatateplatesc taxe si impozite la stat, intrucat lucreaza prinintermediul unor companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO